Magyar György: a parlamenti választás egy demokráciában nem háború, hanem az értékrendek ütköztetése

Egyre többeknek nem tetszik a pénzosztás jelenlegi gyakorlata, a jogállamiság intézményrendszerének eltiprása vagy éppen a járvány kezelésének módja, és ez esélyt kínál a NER leváltására. A 2022-es választás azonban Kövér László házelnök szavaival ellentétben nem háború, hanem az értékrendek ütköztetése lesz.

Nem tartunk attól,

hogy a kormányoldal képes lehet érdemben befolyásolni az egységesen fellépő ellenzék által szervezendő előválasztás eredményét – hangsúlyoztam egyebek mellett a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában szerdán. A kérdés apropója részben Kövér László házelnök nyilatkozata lehetett, aki azt állította: arra kell felkészülni, hogy Brüsszelből és a tengerentúlról óriási erők fognak megmozdulni a következő másfél évben, hogy a magyar választások eredményét kívülről, illegitim módon manipulálva a nekik megfelelő irányba befolyásolják. Ráadásul még azt is mondta, hogy ez egy háború, s itt már nem demokratikus küzdelemről és nem tisztességes választásokról van szó.

Ezzel kapcsolatban csak annyi megjegyzés engedtessék meg: egy jogállamban az egymással szembenálló politikai erők küzdelme semmiképpen nem tekinthető „háborúnak”. A választás tétje nem élet és halál kérdése, hanem az, hogy a különböző értékeket valló pártok közül melyek képesek maguk mögé állítani a szavazók többségét.

Nem kis részben erről szólt az ATV Csatt címen sugárzott legutóbbi műsorában is a vita. Ott kiemeltem, hogy a döntés joga a magyar választóké, és az ő akaratukat – miután a voksukat a szavazófülke magányában adják le – senki nem tudja befolyásolni. Másfelől persze dehogynem, hiszen az állami média által egyfajta alternatív valóságot sugárzó kormánypropaganda képes az emberek tudatára hatni.

Az ellenzék feladata az,

hogy – miközben az anyagi források és a nyilvánossághoz való hozzáférés tekintetében is jelentős hendikeppel indulnak – ezzel szemben igazi érvekkel lépjen fel. Meg kell keresniük tehát a korlátozott lehetőségek ellenére, hogy a magyar társadalom helyzetét illetően valós képet adjanak, s a jövőre nézve vonzó alternatívát kínáljanak. Ez Kövér szavaival ellentétben azonban nem háború, hanem az értékrendek ütköztetése. Ezzel kapcsolatban idézzük az alaptörvény egyik elemét:

„Magyarország védi a gyermekek születési nemének megfelelő önazonossághoz való jogát, és biztosítja a hazánk alkotmányos önazonosságán és keresztény kultúráján alapuló értékrend szerinti nevelést”.

Csakhogy mi van akkor, ha valaki ateista, és nem szeretné feltétlenül a gyermeke számára a keresztény értékrend alapján való nevelést?

S mi van akkor, ha egyes honfitársaink nem értenek egyet azzal, hogy a Fidesz-kormány a saját kedvezményezettjeit kívánja előnyösebb helyzetbe hozni? Ezzel kapcsolatban szó sincs keresztény értékrendről, hanem egyetlen szempont a párthűség. A kormányoldal sokszor hangoztatja, hogy az ellenzék célja a hatalom bármi áron történő megszerzése, csakhogy éppen a Fideszre igaz, hogy semmi nem drága, ha a hatalom megőrzéséről van szó.

De visszatérve a Klubrádió kérdéséhez: az ellenzéki együttműködés által támogatott előválasztást a Fidesz nem tudja meghekkelni. Próbálkozhatnak persze, de szerintem hiába, mert nem tudnak elegendő embert aktivizálni ahhoz, hogy az eredményt érdemben befolyásolják.

Szóval nem lesznek képesek megfelelő számú trollt bevetni

Mellesleg a szürkeállományt tekintve jobbak vagyunk

– fogalmaztam a Klubrádióban. Ráadásul a Civil Választási Bizottság a tavalyi önkormányzati választásra olyan szisztémát dolgozott ki, amelynek a legitimitása kétségbevonhatatlan. A velünk közreműködő aHang honlapján bárki meggyőződhet róla, hogy az esetleges visszaéléseket milyen módon próbáltuk meg kiszűrni. Ami meg az emberek politikai akaratát illeti, az együttműködő ellenzék a mostani oligarchikus rendszerrel szemben pillanatnyilag nyerésre áll. Egyre többeknek nem tetszik ugyanis a pénzosztás jelenlegi gyakorlata, a jogállamiság intézményrendszerének eltiprása vagy éppen a járvány kezelésének módja.

Ha pedig sokan úgy látják, hogy beleszólhatnak a jelöltek kiválasztásába – és egyre többen képviselik ezt az álláspontot –, s leadják az előzetes voksukat, vélhetően elmennek szavazni is. Az előválasztás azért is elengedhetetlen, mert mozgósít és legitimál. A szinte teljes ellenzéki együttműködés pedig esélyt kínál a NER leváltására.

Forrás

Zorán

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük