Sorting by

×

A Valentin-nap története – Mit és hogyan ünneplünk ezen a napon?

Valentin napot február 14-én tartják az egész világon. A hagyományt Szent Bálinthoz kötik, ő ugyanis a jegyesek, szerelmesek védőszentje.​ Kezdetben ezen a napon a szerelmesek apró ajándékkal, virággal lepték meg kedvesüket, mára az ünnep egy komoly giccsparádévá püffedt.

Valentin-nap névadója a vértanú

A legenda szerint a februári Valentin-nap, Szent Valentin nevéhez kötődik, a szent, a III. században élt, (Valentin magyarul Bálint), kiállt az emberek jogaiért. Az akkori uralkodó II. Claudius úgy vélte, hogy a nőtlen férfiakból jobb katonák válnak, mint azokból, akiknek családjuk, feleségük van, ezért megtiltotta a fiatal férfiaknak a nősülést. Valentin viszont úgy tartotta, hogy ez a döntés káros a fiatal férfiaknak, ezért titokban összeeskette a szerelmeseket, még a katonákat is. A friss házasokat a saját kertjéből szedett virágokkal ajándékozta meg. Amikor II. Claudius rájött az árulásra, bebörtönözte a papot. Valentin összebarátkozott a börtönőrével és a hite erejével, imáival visszaadta a börtönőr vak lányának a látását.

Kivégzése előtt üzenetet küldött a lánynak, amelyet így írt alá:

”A Te Valentinod.”
Az angolok már 1446-ban megünnepelték ezt a napot, a XIX. századtól küldenek egymásnak üdvözlőkártyát az emberek.

Magyarországon 1990-ben éledt fel megünneplése. A legnagyobb kultusza az angolszász és francia nyelvterületen van, bár ma már a világ szinte minden országában kapcsolódik hozzá valamilyen hagyomány.

Ám ami világszerte hasonló: a szerelmesek ünnepén a virágárusok és az ajándéktárgy-kereskedők engesztelhetetlen harcot vívnak a vevők pénztárcájáért- írja az alon.hu.

Mi ezt is túltoljuk

Hazánk rekorder a költések számának növekedésében, ahogy megírtuk “Drága Valentin-Minden változik”. A Mastercard minden évben elkészíti az úgynevezett Love-index felmérést a világ több mint 50 országában közel 20 ezer résztvevővel annak érdekében, hogy pontosabb képet kaphassunk a Valentin nappal kapcsolatos hozzáállásról, trendekről és ajándékozási szokásokról.

A közvélemény-kutatás eredményei szerint hazánkban több mint 381 százalékkal nőtt a Valentin napi költések száma,

Epilógus

“Ha éppen egyedül vagy, vagy nincs akivel egy kicsit romantikázhatnál, akkor lehet, hogy Te is azok táborát erősíted, akik utálják ( legalább is ebben az évben) a Valentin napot. Bár sokan nagyon jól tudják kezelni, hogy épp nincs megfelelő párkapcsolatuk, ezért nem viseli meg Őket, hogy a szerelem napi dömping.” (kapcsoljki.hu)

Valentin nap

 

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.