A valódi Mellékhatás – Hétköznapi béranyaság

Szinte az egész országot izgalomban tartja az RTL streaming csatornán éppen futó Mellékhatás című saját fejlesztésű orvosi thrillersorozata második évada, amely tovább boncolgatja egy kitalált történet kapcsán a béranyaság-kérdést. A helyszín Magyarország, így érdekes lehet kicsit utána járni annak, hogy a magyar állam és törvényhozók miként állnak a kérdéshez.

Belül tágasabb?

A béranyaság és Magyarország: ez egy  rendkívül összetett és érzékeny téma, amely az elmúlt években sok vitát váltott ki. Ennek eredményeképpen számos országnak saját törvényei és szabályozása van a kérdéskörben. Ebben a cikkben a magyarországi helyzettel kapcsolatos törvényeknek  és szabályoknak vizsgáljuk a hátterét.

Mi a béranyaság?

Ez egy olyan reprodukciós folyamat, amelynek során egy nő egy másik személy, vagy pár nevében hordja ki és hozza világra a gyermeket. A béranya nem a gyermek törvényes anyja, mivel a szülők a gyermek törvényes (?) szülei. Kétféle lehetőség van,

  • a gesztációs, a mikor aszülő nő semmilyen genetikai anyagot nem oszt meg a gyermekkel, vagy
  • hagyományos, amikor a saját genetikai anyagát osztja meg a gyermekkel.

Szigor és elutasítás felsőfokon

Magyarországon a béranyaság illegális. Nálunk a törvényalkotó nem ismeri el azt az intézményt, és nem ad jogi elismerést és állampolgárságot sem  az ilyen megállapodások eredményeként született gyermekeknek, valamint nem fogadja be az ilyen megállapodások következtében az ország határain kívül született gyermekeket.

Magyarországon a béranyasági megállapodásokat az emberkereskedelem egyik formájának, és büntetendőknek tekintik.

Petesejt-adományozás

Az ilyen megállapodások, zsebszerződések tiltása mellett a magyar kormánynak a petesejt-adományozásra vonatkozó szabályozása is van.

  • Magyarországon csak házaspárok vehetik igénybe a petesejtdonációs szolgáltatásokat.
  • A petesejtdonoroknak 18 és 35 év közötti életkorúnak kell lenniük, és
  • nem szenvedhetnek semmilyen örökletes betegségben, vagy genetikai rendellenességben.

Összefoglalva: a béranyaság összetett és érzékeny téma, amely az elmúlt években sok vitát váltott ki. Magyarországon a béranyaság illegális, és az ilyen megállapodások eredményeként született gyermekek nem kapnak jogi elismerést vagy állampolgárságot. Ezen túlmenően a petesejt-adományozási szolgáltatásokra vonatkozó előírások vannak érvényben.

Fontos tehát, hogy az idegenek gyermekének kihordásával  kapcsolatos törvényeket és előírásokat minél jobban megértsük, különösen akkor ha egészségügyi okokból nem lehet saját gyerekünk, ám mégis nagyon vágyunk rá.

Az RTL sorozatának nagyon izgalmas második évada hamarosan véget ér, de a kérdések a hétköznapokban továbbra is itt maradnak velünk.

Ezeket olvasta már?