Amikor azt halljuk nyakra-főre, hogy a nemzeti sport nálunk a foci, amibe milliárdjainkat öli bele a regnáló teljesen feleslegesen, hiszen eredménytelenségbe és érdektelenségbe fullad, akkor álljunk meg egy pillanatra és gondoljunk bele, hogy a parasportolók mekkora elszántságról, akaraterőről tesznek tanúbizonyságot és mennyire nem foglalkozik velük az, akinek a dolga lenne.

“…a sport eredeti és valódi értelme: magunkat legyőzni és a démonainkat…”

Az alábbiakban Ágoston László közösségi oldaláról idézünk:

“Nézd meg közelebbről ezt a képet. Sportolókat látsz rajta, a legeslegnagyszerűbbeket: “paraindulók” a londoni jiu jitsu versenyen. Van köztük vak, akit kézen fogva vezettek fel a tatamira. Van, akinek a lába hiányzik térd alatt. Van, akinek a keze.

Ne legyen kétséged felőle: jó eséllyel bármelyikük legyőzne egy “egészséges” átlagembert.

Amíg a verseny összes kategóriájából csak az első három helyezett kapott érmet és állhatott dobogóra, ők mind kaptak. És mindannyiukat zúgó tapssal ünnepelte a közönség. Mert ők már akkor elképesztő energiát, munkát és odaszánást tettek bele a sportba, amikor egyáltalán felvállalták magukat és lementek egy jitsu-terembe verekedni.

Ők a nulladik pillanatban már nagyobb bajnokok voltak, mint a csarnokban a legtöbben valaha lesznek: a saját démonaikat győzték le először.

Talán ezért is kaptak mind érmet

És tapsot. És ünneplést. Ezért kéne támogatni sokkal jobban a parasportolókat. Ezért volt óriási az olimpián a menekültválogatott teljesítménye.

Ez a sport eredeti és valódi értelme: magunkat legyőzni és a démonainkat. Az ellenfél csak segít ebben. Ha helyesen értelmezzük.”

Adalék

Izgalmas évnek ígérkezik a magyar parasport szempontjából 2019, ugyanis több hazai rendezésű világverseny mellett idén lehet a legtöbb kvótát gyűjteni a 2020-as tokiói paralimpiára.

Ahogy Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke az MTI-nek elmondta, az itthoni viadalok “ékköve” a nyári férfi és női ülőröplabda Európa-bajnokság lesz, amelyre júliusban kerül sor Budapesten.

“Két szempontból is nagyon fontos ez a verseny, egyrészt sportdiplomáciailag, hiszen ez már a parasport versenyek élvonalába tartozik, sem megszerezni a rendezési jogot, sem megrendezni a versenyt nem egyszerű. Másrészt ez egy olyan szakág, amelynek a fejlesztésében nagyon elkötelezettek vagyunk, és úgy érzem, belátható időn belül fel tudunk zárkózni a világ élvonalához.”

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke nyilatkozta januárban:

a felkészülés, versenyeztetés feltételei döntően adottak, de 2019-re hiányzik még 250 millió forint plusz támogatás, amely nemcsak a paralimpiához, hanem a Speciális Olimpiai Játékokhoz, a Hallássérültek Világjátékához és a Szervátültetettek Világjátékához szükséges – erről már folynak a tárgyalások.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét