Noha a hivatalok hallgatnak, a Népszava úgy tudja, valamennyi Veszprém megyei kórház szerződött a Synlab Hungary Kft.-vel labordiagnosztikai vizsgálatokra.

Ha sürgős a vizsgálat, „magad, uram!”

A piaci szolgáltatóra azért lett szükség, mert a helyi állami labor felmondások miatt már nem tudja ellátni a kórházakat. A Synlab a Veszprém megyei intézmények számára a székesfehérvári laborjában végzi el a feladatot. Úgy tudni, a Synlab begyűjtő autója naponta egyszer szedi majd össze a mintákat. Ha valakinek sürgősséggel van szüksége diagnózisra, akkor a mintát a kórháznak kell eljuttatnia Fehérvárra. Egy intézményvezető azt mondta: ez nem rendkívüli, például a vérszállításnál is a kórház saját gépkocsiját, vagy akár egy taxit használnak. A TASZ pert fontolgat.

A „B-terv”

A Synlab Kft. ügyvezetője korábban nyilatkozatot ígért, de azóta elérhetetlen. Az országos tisztifőorvos kedden a lap kérdésére szűkszavú választ írt: szerinte nincs miért aggódni, az ellátás folyamatos. A megyei kormányhivatal hallgatásának oka lehet, hogy a szereplők nagy része „B-tervet” sző. Információk szerint a Synlab-ra csak egy átmeneti időre bíznák a feladatot. A Veszprém megyei kórház ugyanis elkezdte megszervezni saját intézményén belül ezt a szolgáltatást. Ám az új labor működtetéséhez szükséges engedélyezési eljárás még jó ideig eltarthat. Úgy tudni, a kormányhivatal sem adta föl végleg, hogy újra működtesse a maga szolgáltatását.

A TASZ csütörtökön nyílt levélben követelte

a megyei kormányhivataltól és a tiszti főorvostól, hogy azonnal hozzák nyilvánosságra, megoldott-e a Veszprém megyei kórházak diagnosztikai laborháttere. Mint írták, a jogszabályok értelmében kórház nem működhet laboratóriumi diagnosztikai háttér nélkül.

A TASZ közölte:

„Orvost, egészségügyi dolgozót és beteget is keresünk, hogy legyenek ügyfeleink a jogsértés miatt indítandó eljárás.”

(Forrás: Népszava)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét