Az MSZP-Párbeszéd főpolgármester-jelöltje azt ígéri, hogy amennyiben megválasztják, akkor a főváros létrehoz egy úgynevezett Budapesti Tudományos Akadémiát.

Visszatesszük a tudás alapú gazdaság térképére Budapestet

Karácsony Gergely szerdán, a Magyar Tudományos Akadémia épülete előtt tartott sajtótájékoztatót, miután a parlament az előző napi döntésével elvette az MTA-tól a kutatóhálózatát. A politikus úgy fogalmazott: az őszi önkormányzati választást követően a gazdasági élet szereplőivel és az autonóm tudományos műhelyekkel közösen „visszatesszük a tudás alapú gazdaság térképére” Budapestet.

Azt mondta, hogy a Budapesti Tudományos Akadémia nem tudja majd pótolni az államosított kutatói hálózatokat, de létrejöhet egy olyan összefogás, amelyik – elsősorban a budapesti gazdaságot érintő, magas hozzáadott értékű iparágakban – képes lehet pótolni a parlamenti döntéssel okozott veszteséget. Miután kialakítják a főváros tudásalapú stratégiáját, olyan rendszert hoznak létre, ami alkalmas az uniós források lehívására – hangsúlyozta.

Önrész és partnerség

Bejelentette, hogy a következő napokban felveszi a kapcsolatot a tudományos élet és a gazdaság azon szereplőivel, akik partnerek lehetnek az elképzelés megvalósításában.

Kérdésre válaszolva azt mondta, hogy Budapest önmagában nem képes finanszírozni a kutatásokat, ezért a főváros elsősorban az uniós forrásokhoz szükséges önrész biztosításával és az önkormányzati partnerséggel járul hozzá ahhoz, hogy ez a rendszer működni tudjon. Hozzátette, már sokan jelezték csatlakozási szándékukat.

Orbán már a tudományra szánt uniós forrásokat is követeli

A sajtótájékoztatón részt vett Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke, aki a világ szégyenének nevezte az MTA kutatóhálózatának elvételét. A politikus azt mondta, Orbán Viktor miniszterelnök nem tűri, hogy nem tudja befolyásolni a kutatók munkáját és már a tudományra szánt uniós forrásokat is követeli.

A társelnök arra szólította fel a javaslatot megszavazó jogász végzettségű és tudományos fokozattal rendelkező képviselőket, hogy adják vissza a diplomájukat, mert megszegték azt az esküjüket, amelyben ígéretet tettek a tudomány szabadságának megvédésére.

Az önkormányzati választásról intenzív tárgyalások folynak

Szabó Tímea arra is emlékeztetett, hogy a Párbeszéd több ellenzéki párttal közösen az Alkotmánybíróságon támadja meg a döntést.

Más témában Karácsonyt Gergelyt kérdezték azokról a sajtóhírekről, amelyek szerint a Momentum több kerületben is más jelölteket szeretne állítani az önkormányzati választáson, mint amiben az ellenzéki pártok korábban megállapodtak. A főpolgármester-jelölt, aki cáfolta a híreket, azt mondta, hogy intenzív tárgyalások folynak, mert van még néhány tisztázandó kérdés, de nagy változás már nem lesz. Hozzátette, minden pártnak vannak jogos igényei, de hamarosan megtalálják a kompromisszumokat.

A Pride-nak semmi köze a pedofiliához

Újabb kérdésre azt felelte, hogy a Pride a budapesti közélet nagyon fontos eseménye, amelynek semmi köze nincs a pedofíliához. A pedofíliát teljes mértékben elítéli minden rendes ember – szögezte le.

Egy másik felvetésre felelve kizárta annak lehetőségét, hogy az ellenzék főpolgármester-jelölti előválasztásán második helyet szerző Kálmán Olga elindulna a főpolgármesteri címért.

A zuglói önkormányzatot érintő ügyekben azt mondta, egyelőre még nem módosították a helyi parkolási rendeletet, de ez a döntés hamarosan megszületik.

(Forrás: MTI)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here