Sorting by

×

A zarándokok kitúrnak a koleszhelyedről? Ja nem, csak az újabb NER-átgondolatlan kapkodás teszi ezt cirka 5.000 egyetemistával

2021 Magyarországa! Augusztus közepén egy közleményből tudta meg nagyjából 5.000 egyetemi hallgató, hogy a szorgalmi időszak első két hetében kollégiumi helyeiket kiadták a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra érkező zarándokoknak. Arról, hogy velük mi lesz, nem szólt a papiros, csak a száraz tényt közölték több koleszlakóval.

Mindenki feküdjön át egy másik ágyba?

Ebből, hogy lesz Orbán-féle győzelmi jelentés? Augusztus 16-án közleményben tudatta a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), hogy a tanévkezdéskor kollégiumi szálláshelyeket fog biztosítani az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) számára.

A BME-hez összesen nyolc kollégiumi épület tartozik, ezek közül – mint hétfőn kiderült – hatba költöztetnének be összesen közel kétezer zarándokot és szervezőt szeptember ötödike és tizenkettedike között. A fennmaradó két kollégiumba, vagyis a Kármán Tódorba és a Schönherzbe egyetemi hallgatók költözhetnek – tudta meg a hvg.hu. A telex.hu értesülése szerint nem egyedi az eset, hasonlóan jártak a az ELTE, a BME, a BGE, az Óbudai Egyetem, az SZFE, a Semmelweis Egyetem és a Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatói is.

„A félévkezdés elején az egyetem kollégistáit haza akarják küldeni a NEK miatt. Erről sem a kollégistákat, sem a HÖK-öt, és semmilyen hallgatói képviseleti szervet sem értesítettek a bejegyzés megjelenéséig.”

-írták többen felháborodva, majd hozzátették

„Aki nem gólya vagy a nyár folyamán nem lakott bent az Schönherzben vagy a Kármánban, az szeptember 12. előtt nem költözhet be. Aki viszont gólya vagy a nyár folyamán bent lakott a Schönherzben vagy a Kármánban, az maradhat / beköltözhet ezekben a kolikban. Erről semmilyen előzetes egyeztetés nem történt. Egyszer csak ez lett az eredmény. Ez felháborító.”

A NEK szeptember ötödikén kezdődik,

az pedig egyelőre nem világos – legalábbis az érintett hallgatók cikkünk megjelenéséig nem kaptak róla értesítést –, hogy

kiknek kell elhagyniuk kollégiumi lakóhelyüket, mikor kell kiköltözniük és pontosan mennyi időre.

Az egyetem közleménye itt sem fogalmaz világosan: ők mindössze annyit írtak, hogy a

„beköltözés és átköltözés várhatóan szeptember 19-ig lezárul”.

Szeptember ötödike vasárnapra esik, arra azonban csak következtetni lehet, hogy az érkező zarándokok feltehetően aznap átveszik a szállást

A hallgatóknak ebben az esetben valószínűleg szeptember negyedikéig kellene kiköltözniük és egészen tizenkilencedikéig valahol máshol lakniuk. Abban azonban az egyetem a hallgatók elmondása szerint egyáltalán nem segít, hogy hogyan, hova, mennyiből költözzenek, alternatívát sem ajánlanak.

„Ötletem sincs, hova mehetnék, két hétre nem fogok hazaköltözni. Felvettek a kollégiumba, nem számoltam azzal, hogy hirtelen nem tudok hova menni”

– mondta egy kollégista.

„A cuccaimat még talán le tudom tenni ismerősöknél a fővárosban, vagy el tudok menni vidékre a nagyszüleimhez, de végső eshetőségnek marad az út széle”

– nevette el magát, de nem örömében, idézte fel a HVG.

Mennyi az annyi?

  • Az ELTE maximum 2200 vendég elszállásolását ígérte meg, előreláthatólag az egyetem az Ajtósi Dürer sori, Damjanich utcai és Kőrösi Csoma Sándor kollégiumai lesznek érintettek.
  • A BME kb. 2000 főre tett ígéretet, ez a Kármán Tódor és a Schönherz kollégiumok kivételével minden BME-s kollégiumot érint.

A többi egyetemről nem tudni, hány koleszes helyét adják át a zarándokoknak és a “talpas” szervezőknek. Hétfőn az egyetem hallgatói önkormányzata azt írta az oldalán:

„A HÖK teljes kihagyása, előzetes tájékoztatása nélkül készült, annak tartalma, összeegyeztethetősége a folyamatban lévő kollégiumi felvételi eljárással, valamint a javasolt eljárásrend és annak megvalósíthatósága az EHK-val nem lett egyeztetve. Az egyeztetést a dokumentum nyilvánossá tételét követően megkezdtük, valamint jeleztük, hogy az abban foglaltakkal nem értünk egyet.”

Kérdéseikkel az egyetem vezetéséhez fordultak

Közleményében a HÖOK is megerősítette, hogy habár egy ideje lehetett tudni a NEK miatti helyigényről, az ezzel kapcsolatos szervezkedésre eltérően reagáltak az egyetemek, volt, ahol már rég elkezdték a férőhelyek miatti szervezkedéseket, de akadt olyan egyetem is, ahol a hallgatói önkormányzatot kihagyták. Az ELTE nyújtotta a legtöbb információt, ők megírták azt is, hogy

a szobákért cserébe 135 millió forintos, a kollégiumok fejlesztésére fordítható forrással segíti az egyetem működését majd az ITM.

Hozzátették,

„az egyetem elengedi a szeptemberi havi kollégiumi díjukat, illetve a fent említett időszak nem számít majd igazolatlan hiányzásnak a jelenléti oktatás során. Mindemellett az ELTE biztosítja majd az érintett hallgatóknak a tananyag online elérését.”

Az ügyben dr. Hankó Balázs, felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár egyeztetést kezdeményezett a HÖOK delegációjával,

melyen a HÖOK elnöke és a négy leginkább érintett budapesti egyetem hallgatói önkormányzati elnöke vett részt. A HÖOK képviselete az alábbiakat fogalmazta meg:

  • elsőéves hallgatók kollégiumi férőhelyét nem érintheti a bekért kapacitás;
  • nem érintheti továbbá azon hallgatók helyeit, akik a nyár folyamán (és így jelenleg is) a kollégiumban tartózkodnak;
  • az érintett hallgatóknak az egész hónapra nem kell kollégiumi díjat fizetniük;
  • a kormány által az intézményeknek fizetett összeget csakis kollégiumi fejlesztésre/hallgatói szolgáltatásfejlesztésre lehet felhasználni;
  • azon hallgatók számára, akik emiatt csak később tudnak beköltözni a kollégiumi szobájukba, biztosítani kell az online oktatást, hiányzás nem adható ez idő alatt.

Ami eddig kiderült a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus budapestieket érintő negatívumairól….

Az NNK határozat szerint szeptember 11-től szeptember 13-ig teljesen leáll a Honvédkórház teljes központi telephelye. Ez a leállás szinte minden olyan betegséget érint, ami a sürgősség kategóriájába esik. Talán nem meglepő, hogy erre – valószínűleg – pont az ekkorra időzített 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus zárómiséje miatt kerülhet sor, hiszen ezt maga Ferenc pápa fogja celebrálni – véli Dr. Kunetz Zsombor. A leállásról a határozat szerint NEM a Honvédkórház döntött, hiszen az EMMI tájékoztatta az NNK-t erről

Talán nem meglepő, hogy erre – valószínűleg – pont az ekkorra időzített 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus zárómiséje miatt kerülhet sor, hiszen ezt maga Ferenc pápa fogja celebrálni. Ezt persze nem merték a határozat indokolásába beleírni.

Tehát a Honvédkórház a lakosság ellátása helyett ebben az időben a zarándokok és turisták ellátására fog átállni, amire szükség is lehet, tekintve a látogatók átlagéletkorát Ahogyan a Budapesten és Pest megyében élőknek is szüksége lenne akut, sürgősségi ellátásra, amit a kijelölt kórházak nem biztos, hogy képesek lesznek átvállalni. A megoldás a Kiskunhalasi 150 ágyas mobilkórház jelenthetné. amelyből a kormányfő szerint

“Egyszerre akár nyolcat-tízet is meg lehet építeni, ha nagyon akarjuk”

Persze ehhez személyzet is kellene, amit éppen ez a kormány üldöz el a pályáról oly vehemensen.”

Viszont….

 

zarándok

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.