A Zente kezelésére összegyűlt pénz valóban hekkerek martaléka lett?

Zente gyógykezeléséért valóban egy ország mozdult meg és parádés gyorsasággal összeadták az emberek a szükséges pénzt. A közösségi oldalakon elterjedt a hír, hogy hekkerek lenyúlták a számlájáról.

Igaz, hamis? Egy kattintás és kiderül…..

A HVG számolt be arról, hogy létezik egy oldal, ami kifejezetten arra szakosodott, hogy az ilyen és ehhez hasonló, kétes hírforrásból származó, tényekkel alá nem támasztott információkat leellenőrizze. Az urbanlegends.hu szociológus-közgazdász szerkesztője többek között a Zente-ügy igazságtartalmának is utánanézett. A friss hoaxkvízében tíz olyan állítást gyűjtött össze, amelyek egy része minimum gyanús.

Hmmmm?

Egy új-zélandi férfi tényleg elkapta utastársa kihulló telefonját egy hullámvasúton? Valódi a fotó, amely Greta Thunberget ábrázolja Soros Györggyel? Hackerek tényleg ellopták a súlyos beteg Zente kezelésére gyűjtött pénzt? Ide kattintva töltheti ki a kvízt, melynek végén a pontszám mellett az elrontott válaszok magyarázatát is megmutatja.

A hírhamisítás nem egyenlő az álhír-írással

Vannak olyan oldalak, amelyek olyan álhíreket közölnek, amelyek megírását a szatíra vezérli, jelzik, hogy kitalált, ám legalább annyira hihető történetet olvas, aki rákattint a cikkre, mint az néhány pártkötődésű oldalon valóságként megjelenik. A Városi Kurírnak is van “Kurír Kacsa” rovata. Az itt megjelenő írások nem a látogató félrevezetését szolgálják, hanem ironikus eszközei a 2019 Magyarországán történtek kikarikírozásának.

Ha megnézné, melyik oldalak verik át rendszeresen, fussa át a listát: weboldalak, melyeknek soha ne higgyen el semmit.

Forrás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük