Addig izmoztunk a jogállamiság ügyében, hogy most már akár euró milliárdokat is bukhatunk! - Városi Kurír

Sorting by

×

Addig izmoztunk a jogállamiság ügyében, hogy most már akár euró milliárdokat is bukhatunk!

Vera Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke szerint ki fogják kényszeríteni a jogállamisági feltételeket, Magyarország és Lengyelország akár több milliárd eurót veszíthet.

Hirdetés

Az Európai Bizottság eltökélt

Az Európai Unió ebben az évben egy új szankciós eszközzel kezdheti meg a jogállamisági feltételek biztosításának figyelését és az elmaradás büntetését, amelynek eredményeként az országok több milliárd eurót veszíthetnek, a menetrend sokkal gyorsabb, mint a korábbi várakozások

– írta Bloombrg. Vera Jourova, az Európai Bizottság értékekért felelős alelnöke segítséget nyújt az iránymutatás-tervezet kidolgozásához arról, hogy az EU miként alkalmazza  az új hatásköröket azoknak az országoknak megrendszabályozásában  amelyek (Magyarország, Lengyelország) nem tartják be a blokk demokratikus normáit. Az egyik lehetőség az, hogy még folyósítás előtt befagyasztják az EU 1,8 trillió eurós (2,2 trillió dolláros) ösztönző csomagjának folyósítását ezeknek az országoknak.

 

jogállamiság
illusztráció Városi Kurír

Nem kicsit veszthet az ország

A leginkább érintett Magyarország és Lengyelország megtámadta az Európai Bíróságon a jogállamisági mechanizmust, amely mint fentebb megírtuk elvileg lehetőséget adna arra, hogy a bizottság visszatartsa az EU elfogadott költségvetésében előírt támogatásokat a követelményeket megsértő országoktól. Magyarország esetében ez 7,2 milliárd eurónyi összeget érinthet.

Jourová szerint  romlott a jogállamiság helyzete Magyarországon és Lengyelországban is. Az alelnök szerint a bizottságnak megvan a hatalma arra, hogy befagyassza a támogatásokat abban az esetben, ha azt látja, hogy az egyes tagországokban nincs független igazságszolgáltatás, amely képes volna megakadályozni, hogy az EU támogatásaiból a hatalom körei gazdagodjanak.

Süddeutsche Zeitung

Miután Orbán Viktor kénytelen-kelletlen hátat fordított az Európai Néppártnak, most a jobboldalt próbálja újjászervezni az unióban, de itt azért vár rá egy-két bökkenő. Mint pénteki rádiónyilatkozatából kitűnt, továbbra is szembe akar menni Brüsszellel és ehhez Salvinival, illetve Morawieckival kíván egyeztetni. A lap hozzáteszi, hogy

amit a miniszterelnök a közrádióban szokott mondani, az egyszerre propagandaeszköz a számára, egyben mutatja, hogy éppen milyen a hangulata.

A jelentés emlékeztet arra, hogy

Novák Katalin a közösségi médiában jelentette be az elválást, mintha valami piszlicsáré dologról lenne szó, majd könnyedén hozzábiggyesztett egy „viszlátot”.

Ugyanakkor Brüsszelben egyszerre kommentálják kétellyel és higgadtsággal Orbán tervét. Egyrészt mivel az általános erőviszonyok nem módosultak érdemben Strasbourgban: a négy nagy Európa-barát frakció továbbra is kézben tartja az ügyek menetét.

Új szövetségeseket keres Brüsszelben Orbán, aki számít Salvinira és Kaczynskira, az Afd-vel és az Osztrák Szabadságpárttal viszont nem kíván kooperálni, ám nem lesz könnyű dolga.
Miután búcsút intett az európai kereszténydemokratáknak, útja alighanem még tovább jobbra vezet, csupán az a kérdés, mennyire jobbra. A Fidesz köreiből folyton azt hallani, hogy kerülni kellene a szélsőjobbot, mint amilyen az Olaszország Fivérei, Le Pen pártja, az FPÖ, továbbá a Szövetség Németországért. A magyar párt ugyanis még mindig konzervatívnak tekinti magát, mondván: az alapoktól nem ő, hanem a Néppárt távolodott el, éspedig balra. Orbán Viktor jól kijön mind Salvinival, mind Kaczynskival, ám azok más-más frakcióhoz tartoznak Brüsszelben. Ugyanakkor mindkét csoportban van olyan párt, amellyel a magyar fél nem szívesen közösködne. A politikus önérzetének jót tenne, ha sikerülne egy új szövetséget életre hívnia, ám ez kemény dió az európai törvényhozási időszak kellős közepén.
Viszont továbbra is van egy „nyelve” az EPP-ben: a KDNP-s Hölvényi György, aki ugyan egy szót nem szól önállóan, ám hivatalosan egy másik párt tagja.
És ha Orbán tájékozódni akar, illetve támogatásra van szüksége korábbi partnereinél, rendelkezésére áll a szlovén, illetve a bolgár miniszterelnök. Nem beszélve az RMDSZ embereiről. Ez alighanem mindaddig így is marad, amíg nem jön létre valamilyen alternatíva.
– írta lapszemléjében a Népszava.

Kapcsolódó

 

jogállamiság
illusztráció: V.K.
Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.