Addig nincs baj, amíg nincs baj, de ha van, Ön is rendőrt hív(na, ha lenne...)! - Egy hét alatt 299 rendőr szerelt le! - Városi Kurír

Sorting by

×

Addig nincs baj, amíg nincs baj, de ha van, Ön is rendőrt hív(na, ha lenne…)! – Egy hét alatt 299 rendőr szerelt le!

Lejárt a felmondási tilalom. Június 1. és 8. között 299 hivatásos állományú rendőr nyújtotta be lemondási kérelmét – tudta meg a Magyar Hang az Országos Rendőr-főkapitányságtól. A hivatásosok június elsején tehették meg ezt újra, 2020 novembere és idén május 31. között a kormány ugyanis a koronavírus-járványra hivatkozva tiltotta meg a rendvédelmi és egészségügyi dolgozók távozását, a korlátozásban pedig csak néhány hónapos szünetet tartottak.

Hirdetés

Józsefvárosi pillanatkép…..

“Nem tudom, a józsefvárosi kapitányság állományából mennyien voltak közöttük, de most már nyíltan kell beszéljünk arról, mire képes és mire nem képes a közbiztonság fenntartásáért felelős szervezetünk. Erről most épp megrázó tapasztalatunk van Józsefvárosból, amit a poszt végén le is írok majd” – posztolta Pikó András, polgármester.

“De előtte fontos tudnunk a következőket:

  • 1) A józsefvárosi rendőrkapitányság minden mutató tekintetében az egyik legjobb teljesítmény nyújtja a fővárosban.
  • 2) Kiváló a kapcsolatunk velük.
  • 3) A józsefvárosi önkormányzat a fővárosban, de talán országosan is a legmagasabb összeggel és több, mint 60 szolgálati lakás biztosításával támogatja a helyi rendőrség működését és a rendőröket magukat.
  • 4) Nem a mi feladatunk lenne ez. Van önkormányzat, amelyik nem áldoz erre a célra közpénzt. De mi úgy látjuk, hogy a józsefvárosiaknal az az érdeke, hogy az itt szolgáló rendőrök a lehető legjobb élet- és munkakörülmények között végezhessék a munkájukat. Értünk, józsefvárosiakért.

Kimondom, mert ők nem tehetik:

sem az élet- sem a munkakörülmények nem megfelelőek. Ha azok lennének, nem szerelnének le a rendőrök az első adandó alkalommal, amikor megtehetik. Ennek ellenére végzik kimagasló színvonalon a munkájukat a kerületi rendőrök.

És akkor jöjjön a valóság másik oldala:

Az önkormányzatunk jelentős összeget, 15 millió forintot áldozna arra, hogy a kerületi rendőrök és közterületfelügyelők közösen járőrözhessenek. Benne van az elfogadott költségvetésünkben ez az összeg. Nem szükséges indokolnom ezt, bármely józsefvárosi ezer és egy okot és helyet tudna mondani, hogy hol szeretne látni rendszeresen ilyen járőrpárosokat. Szerettük volna ha most, a legforgalmasabb nyári hónapokban elindulnának a közös járőrözések, ezt jeleztük a rendőrség felé.

A válasz lesújtó volt: hiába van rá plusz forrás, hiába indokolt közbiztonsági szempontból, hiába lenne rá mindkét oldalról szándék – de nincs rendőr. Nincs, akit egy ilyen közös járőrözésre be tudnának állítani!

Ezért a helyzetért nem a rendőrök és nem a rendőri vezetők felelősek. Ők mindig kihozzák a legtöbbet az egyre kevesebből.

Ez a kormány és a Fidesz felelőssége, a kormányzásuk alatt jutottunk ide

A Fidesz soha nem rest a közbiztonság romlása miatt óbégatni és a polgármesterekre meg a baloldalra mutogatni. Sosem a miniszterelnökre, a belügyminiszterre vagy a kormányra, tehát azokra, akiknek a kizárólagos felelőssége a közrend fenntartásáért felelős rendőrség működőképességének biztosítása. Helyette a helyi képviselőtestületben verik az asztalt több támogatásért. Csakhogy nem az a gond, hogy ne lenne önkormányzati támogatás – az a gond, hogy nincs jól fizetett rendőr, akivel az önkormányzati támogatást fel tudnák használni.

Azért nincs rendőr, mert nem fizetik meg őket. A rendőrt nem az önkormányzat fizeti, nem is az önkormányzattól szerelnek le.

Hétfőn első dolgom lesz felhívni a józsefvárosi rendőrkapitányt és tájékoztatást kérni tőle.

Addig, amíg rendőrség nem tudja ellátni azokat a feladatokat, amikre számára az önkormányzat a közpénzt biztosítja, átszervezzük a közterületfelügyeletünket és a rendőrségnek szánt támogatásból plusz közterületi járőröket fogunk beállítani.”

Hétfőn reagált a BRFK

A VIII. Kerületi Rendőrkapitányság biztosítani fogja a létszámot a közterület-felügyelőkkel való közös járőrszolgálatra. Ennek részleteit a kapitányságvezető egyezteti a kerület polgármesterével, Pikó Andrással

– írja a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) hétfői közleménye.

Hozzátették, hogy

a VIII. Kerületi Rendőrkapitányság járőrei, a BRFK Közrendvédelmi Főosztály, illetve a Készenléti Rendőrség egyenruhásai folyamatosan jelen vannak a józsefvárosi közterületeken. (forrás)

Kapcsolódó

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.