Nem küldte el alkotmánybírósági kontrollra, hanem aláírta a köztársasági elnök a törvényt, ami alapján a kormány elveszi a kutatóintézeti hálózatot az Akadémiától – vette észre a hvg.hu.

A magyar Országgyűlés 2019. július 2-án, kedden fogadta el

“A kutatás, fejlesztés és innovációs rendszer intézményrendszerének és finanszírozásának átalakításához szükséges egyes törvények módosításáról”

című törvénymódosítást, 131 igen szavazattal, 53 nem ellenében és három tartózkodás mellett.

Kivárt és aláírt

Kövér László, az Országgyűlés elnöke június 7-én, vasárnap írta alá és küldte meg a magyar államfőnek az egyszerű többséggel elfogadott törvénymódosítást. Áder Jánosnak öt napja volt, hogy átgondolja, lát-e valamiféle alkotmányos akadályt a törvény kihirdetése előtt, és elküldi az Alkotmánybíróságnak előzetes normakontrollra vagy aláírja a törvénymódosítást.

Az elnök kihasználta a rendelkezésére álló gondolkodási időt, és csak pénteken hozták nyilvánosságra az elnöki döntés eredményét.

A törvény ellen szinte folyamatosan tiltakoztak az akadémikusok,

több tüntetést is tartottak, arra figyelmeztetve a kormányt, hogy amire készülnek, azzal tönkreteszik a magyar tudományos életet és kutatást, gyengítve annak erős nemzetközi pozícióját.

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét