Áder János virtuálisan a homlokára csapott és beszélt, de minek?

A sajtó a vészhelyzet kihirdetése óta egyemberként hiányolta eddig (és nem tovább) Áder János megszólalását. Eljött a Húsvét és meghozta az államfő menetrend szerinti igehirdetését.

“Változni kell önnek és nekem”

Áder a tőle megszokott kenetteljes modorban hintette a legkomolyabb semmitmondásokat, pedig beszédírói még Teréz anyát is bevetették,

“Mi kell ahhoz, hogy a világ jobb és élhetőbb hely legyen?” kérdezte a szent asszony egy újságíró, aki így válaszolt: “változni kell önnek és nekem”.

Csodás gondolat, de mit tegyenek a szegény beszédírók, ha az államfőnek egyetlen hiteles, hétköznapi gondolata sincs, csak a dagályos, nem tudni hol, de a keresztény egyház emlőjén magába szívott általánosságok, na nem pufogtatása, -hiszen az már némi érzelmet is feltételezne-  csak elszellentése.

Így azután maradt neki is az operatív törzstől és Orbán Viktortól eltanult másodlagos frissességű köszöngetés. A hálálkodás vége felé eszébe jutottak az egészségügyi dolgozók is, így azután egy nem túl elmés fordulattal megpróbálta visszajátszani őket a sor elejére, az otthon maszkot varrók elé.

A beszéd csúcspontjaként

megérkezett a legnagyobb igazság, a legközhelyesebb megfogalmazásba:

“Életet mentünk, ha húsvétkor betartjuk a korlátozásokat. Életet mentünk, ha türelmesek vagyunk. Ezt kell tennünk. Ahogyan Teréz anya mondta: önnek és nekem.”

Ám még a felhívás előtt elhangzott a beszéd talán legáthallásosabb mondata is:

“Azzal, hogy lemondunk a nagyobb térről, a szabadsgáról, teret adunk a gyógyulásnak.

Ez a beszéd annyira szürkére, és jellegtelenre sikeredett,

hogy súlyosan veszélyezteti a “Magyarország legunalmasabb” közszereplője díjért eddig egyedül induló Müller Cecília díjesélyét. Most derült ki igazán, milyen fontos szereplője volt eddig Weisz Fanni jeltolmács az újévi beszédeknek. Gyere vissza Fanni nagyon hiányzol!

Pálmai Tamás

Pálmai Tamás

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük