Amíg a pezsgőt bontotta, Áder köztársasági elnök szólt Önhöz: “legyen most kevesebb a kérdés és több az elfogadás, kevesebb a kétely és több a bizalom!”

Áder János köztársasági elnök az utóbbi időben alig volt látható-hallható, de szilveszter estéjén kivételt tett és éjfél után pár perccel a szokásos módon szólt a magyarokhoz. 

Aki lemaradt volna….

A hagyományos újévi fogadkozások helyett “most tegyünk egyetlen komoly elhatározást”: azt, hogy 2021-ben hálásak leszünk “az életekért, amiket megmenthettünk” és az “egymást segítő megható pillanatokért”

– mondta Áder János köztársasági elnök újévi köszöntő beszédében. Az államfő hangsúlyozta, a koronavírus-járvány miatt ez az évforduló nem olyan, mint a többi.

“Hagyományainkhoz képest más volt a húsvétunk, az adventünk, a karácsonyunk, és most más a szilveszterünk”

– jelezte, majd felidézte,

“tavaly ilyenkor még önfeledten kívánhattunk boldog új évet egymásnak”, majd alig telt el néhány hét, és az újévi bizakodást félelem és bizonytalanság váltotta fel.

Kiemelte,

“ma már alig van közöttünk, akit ne érintett volna közelről a járvány (…) Mindannyian vágyunk vissza vírus nélküli életünkbe, amelynek adományait, lehetőségeit, szabadságát korábban oly természetesnek vettük”

Vissza a régi életünket!

“szeretnénk feloldani a korlátokat, szeretnénk már visszakapni azt az életet, amelyben kevesebb a fájdalmas lemondás”.

Áder János aláhúzta, “kórházainkban ezekben a pillanatokban is heroikus küzdelem zajlik”: orvosok, ápolók, asszisztensek, mentősök hoznak életmentő döntéseket most is, az új év első óráiban.

“Meghálálhatjuk ezt valaha is nekik? Meghálálható-e a végeláthatatlan műszak?”

– tette fel a kérdést.

Itt azért álljunk meg egy szóra!

A regnáló kormány simán “meghálálhatná”, ha elegendő anyagi forrást, megbecsülést, információt, döntési szabadságot, juttatna azoknak, akikről szót ejtett a köztársasági elnök. Mi, kisemberek minden bizonnyal hálásak vagyunk, de nekik másféle hálára is szükségük van! Az államéra, aminek a közpénzünk méltányos elosztása a feladata, amiben jelenleg a fent említetteké az első hely. Nem a sportlétesítményeké, a haverok cégeié és a többi sokkal “fontatlanabb” dologé.

Az államfő ezzel ellentétben mindenkitől azt kérte,

legyen hálás az egészségügyben és a szociális intézményekben dolgozók hősies munkájáért, mert ők egyetlen percre sem adták fel.

“Legyünk hálásak a tudósoknak, mert kutatásaik segítenek egyre jobban kiismerni a nemrég még ismeretlen ellenséget és biztonságos védőoltáson, hatékony terápián dolgoznak!”

Szólt arról is,

hálásnak kell lenni a tanároknak, nevelőknek, mert újra és újra alkalmazkodtak, és a megváltozott körülmények között is szívvel-lélekkel folytatták munkájukat. Legyünk hálásak a földeken és a gyárakban dolgozóknak, az eladóknak, a szállítóknak, a rend őrzőinek, mert miattuk működött és működik az ország”

A köztársasági elnök azt mondta,

“legyünk hálásak jó szóval, köszönettel, fegyelmezettséggel, a másikra való odafigyeléssel, az igazság elfogadásával, a szabályok betartásával, a saját igényeink és érdekeink háttérbe szorításával”.

 

“Legyen most kevesebb a kérdés és több az elfogadás, kevesebb a kétely és több a bizalom!”

– kérte.

 

Az államfő beszéde végén Pál apostolt idézve azt mondta,

“becsüljétek meg azokat, akik fáradoznak közöttetek, éljetek egymással békességben, karoljátok fel az erőtleneket, legyetek türelmesek mindenkihez, törekedjetek mindenkor a jóra egymás iránt és mindenért adjatok hálát”.

A köztársasági elnök újévi köszöntőjét ezúttal is Weisz Fanni esélyegyenlőségi aktivista fordította jelnyelvre a siket és nagyothalló nézők számára.

Zorán

2 hozzászólás

 • Avatar
  2021.01.02 - 17:44
  Közvetlen hivatkozás

  A 21. szazad egy ujabb eve

  Bator vagyok beledszeretni konnyelmuen vakon
  Messze vagy s megis oly kozel…
  Vagy semmi … szerelmunk nem is lesz valosag
  Kedves ne mondd hogy soha
  a 21. szazad idoben fiatal
  Szerelmemm iantad valo bolcs es nemes
  orokke fog tartani
  vagy egy roppeno uvegforgacs csalfa szemedbol fojtja majd el
  Faragjuk a szerelmet egyszeruve
  ahogy az enekes faragja azza a dalt
  A szerelem borton kettonknek harmunknak
  es embermillioknak akik szabadnak erzik magukat
  Vakon atolelem a fat es
  a erdo sugja a fulembe hangod tonusan at
  vakember ringass a szivedbe ringass a szivedbe
  O-K uvolti
  terdre Csuhak
  imadkozzatok es szavazzatok hogy hat 2022-ben
  mi nyerjuk a gongykoszorus valasztast.

  Válasz
 • Visszajelzés: Áder üzent, de kinek is? "Erkölcstelen, embertelen és elfogadhatatlan politikai hasznot remélni a járványhelyzetben" - Városi Kurír

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük