Debrecen évről évre tartalmasabb, gazdagabb adventi megemlékezésekkel, karácsonyi vásárral készül a szeretet ünnepére. A város esténként fényárban úszva köszönti, és egyben készteti áhítatra az utcán sétálókat, nézelődőket.


Debreceni hangulatkép

Jézus születésének a napjára készülve a cívis város a szebbik arcát mutatja. Még az ilyen gyüttmentet  mint jómagam, is megcsapja a varázs: úgy érzem, a közösséghez tartozom. Kicsit? másképpen gondolkodóként, mint a város mai urai, mégis  magaménak érzem a múltat, a hagyományokat. Irodalomszerető amatőrként kicsit fájó szívvel gondolok azokra az időkre, mikor Ady, Tóth Árpád, Móricz koptatta a macskakövet a városban. Nem találkozhattam Szabó Magdával sem, akinek emlékét, munkásságát őrzi, ápolja Debrecen Az ünnepi fények ilyentájt sok mindent eltakarnak, de a szürke hétköznapok valósága nem mindig ünnepi a cívis városban. Elég, ha csak a az utóbbi idő legpiszkosabb  hatalmi +kísérletére  “töltöttkáposzta-adóra” gondolok. Mindenkor rossz üzenet lenne a nyomorban élőknek, de így karácsony tájt a városvezetés érzéketlenségének a látszatát erősíti.

Félre a politikával

Foglalkozzunk inkább az ünneppel. Tehetem mindezt azért is, mert ha mindenáron szeretnék a kákán is csomót találni, hiába tenném.

Adventi hangulat Debrecenben 
“Debrecenbe kéne menni” (fotó. szerző)

A napokban kinn jártam a város karácsonyi vásárán. Bátran állíthatom, hogy a látvány, a hangulat  és a tartalom vetekszik a leghíresebb vásárokéval. A város sétálóutcáján, a Nagytemplomtól a Csonka-templomig többek között egyedi kézműves termékekkel, mindenféle földi jóval, és persze némi itókával – közel 100 házikóban–várják a látogatókat. Aki csak nézelődni akar, nyugodtan tegye; persze kizártnak tartom, hogy vásárfia nélkül megy haza.

A város vezetésének nem titkolt célja volt, hogy ugyanolyan jól érezze magát az ember, mintha egy nyugat-európai nagyvárosba utazna az adventi időszakban. Az elmúlt évekhez képest a legnagyobb változás, a legvonzóbb új attrakció az óriáskerék felállítása a Nagytemplomhoz közel. Ennek így együtt különleges varázsa van. Az óriáskerék árai elég húzósak, a családok egy része – egyéb vásári költéseket is beszámítva -nem valószínű, hogy megengedheti azt a luxust, hogy fentről gyönyörködjön a városban.


Piros pont a szervezőknek

A szervezők kisebb változásokkal is segítették, hogy mindinkább egyedi legyen a város ünnepe. Ilyen, hogy a  forralt bort, a meleg italokat önálló debreceni arculattal készített bögrékben fogyaszthatják a látogatók. Az is fontos, hogy folyamatosan szól a karácsonyi zene, ez ugyanis nem mindig volt hallható tavaly. Megtapasztaltam, bejön a változtatás. Piros pont a szervezőknek. További látványosságok is várják a nagyérdeműt: ezúttal is lesz majd épületvetítés, így a debreceni adventi vásár egy különleges attrakcióvá válik, amire nem csak a helyieknek, hanem más településekről is érdemes ellátogatni

A programokat úgy alakították, hogy minden hétvégén történjen valami, és mindig legyen olyan meglepetés, ami éberen tartja a látogatók figyelmét.  A város karácsonyfája  a lehető legjobb, legszentebb helyre, a Nagytemplom elé került, így könnyebben körbe lehet  járni a fenyőt.

Még egy kis AdventAdventi édességek otthon, gyorsan, olcsón


1 hozzászólás

  1. “A város vezetésének nem titkolt célja volt, hogy ugyanolyan jól érezze
    magát az ember, mintha egy nyugat-európai nagyvárosba utazna az adventi
    időszakban.”

    Aham, hat az is idiota, aki a kocsog fidesz egyik fellegvaraba megy a varoisiakat gazdagitani. No way, inkabb kis repules es barmely nyugati/deli EU nagyvaros, mint magyarorszag barmely varosa, ha a civilizacioban akarja magat erezni az ember.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét