Afganisztán jobban teljesít! Brutálisan nő az ópium termelése!

Jelentősen, összesen 127 000 hektárral nőtt az ópiummák termesztési területe Afganisztánban 2017-ben, derült ki az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatalának (UNODC) hétfőn nyilvánosságra hozott jelentéséből.
[mnky_ads id=”10551″]

A mákföldek területe így elérte a 328 ezer hektárt – egy évvel korábban még csak 201 ezer hektáron termesztettek ópiummákot a becslések szerint a közép-ázsiai országban. Ilyen szintű emelkedésre csak 2009 és 2010 között volt példa.
[mnky_ads id=”10552″]

Az ópiummák termelési területe szinte minden, hagyományosan ezt a növényt termesztő tartományban emelkedett. Ennek megfelelően az országban az ópium előállítási potenciál a 2016-os 4800 tonnáról 9000 tonnára szökhetett fel.

Az ópium – a mák éretlen termésének a levegőn kicsapódott nedve – a heroin alapanyaga. Afganisztánban állítják elő a világ herointermelésének 80 százalékát. A felkelők harcukat a kábítószer eladásából befolyó jövedelmekből finanszírozzák, ugyanakkor sokan fektettek pénzt a tiltott ópiumgazdaságba, ami megnehezíti a kabuli kormánynak, hogy megerősítse jelenlétét a nagy ópiumtermelő tartományokban.

Tényezők sokasága járult hozzá ahhoz, hogy a máktermelők száma ennyire megugrott:

a politikai bizonytalanság, a kormányzati ellenőrzés hiánya, a megnövekedett gazdasági bizonytalanság, különösen az északi tartományokban egyaránt hozzájárult a helyzet kialakulásához. Mindezekhez hozzájárul az általános szegénység, valamint az érzékenység a külső gazdasági változásokra, ami párosul a nemzetközi erők kivonásának gazdasági következményeivel.

(Forrás: MTI, Euronews)

Kapcsolódó:

Autóba rejtett pokolgép robbant Kabulban, sok a halott és a sebesült

[mnky_ads id=”4666″]
[mnky_ads id=”4670″]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük