Egyre többször felvetődik a lehetősége annak, hogy vissza kellene állítani Magyarországon a sorkatonai szolgálatot. Az ötlet nagy barátja Kövér régi-új házelnök, aki katasztrofális hibának gondolja az eltörlését és Európa minden országára kiterjesztené azt. Még jó, hogy nem rajta múlik!

[mnky_ads id=”4666″][mnky_ads id=”4670″]

A sorkötelezettség kérdése időről időre felbukkan Európában csakúgy, mint hazánkban, különösen konfliktushelyzetekben. Történik mindez annak tudatában, tömeg-hadseregek helyett ma már drónok és zsoldosok vívják a háborúkat.

[mnky_ads id=”10551″]

Generált krízishelyzet pedig van

Ágoston László közösségi oldalán írta meg véleményét a fentiekkel kapcsolatban:

“Őszintén bevallom, agyérgörcsöt kapok attól, amikor valaki a sorkatonaság visszaállításában látja “a mai fiatalok” megnevelésének legjobb esélyét. Nem is értem.

Én pont egy évvel csúsztam le a remek lehetőségről, hogy megtanuljak fogkefével csempét pucolni vagy tűző napon díszlépést verni, mindezt potom egy év teljes életből (és tanulásból, munkából) kiesés árán, opcionális fizikai és lelki megnyomorítás mellett. Nem, nem túlzok, van olyan ismerősöm, akit szivatásból olyan egységhez tettek, hogy tönkre ment a keze és a füle. Mármint nem nagyon, csak annyira, hogy az ember, aki abszolút hallással Zeneakadémiát végzett hegedűművész volt, ma “csak” lelkészként tud tevékenykedni.

Mit gondolunk?

Hogy a fejenként féltucat kilőhető lőszertől lövészek lesznek? Vagy ott tanulnak humánus, emberi gondolkodást, a lövészárokásás örömei között? Vagy nem kell a humánum, elég ha megtanulja befogni a pofáját és parancsot teljesíteni?

“Ez” kell a “mai fiataloknak?”

Elárulom: nem, nem ez kell. Pofonnal “nevelni” a legegyszerűbb (nem-)megoldás és “mai fiatalozni” a legnagyobb ostobaság. A mai fiatal nem rosszabb, mint a “régi”, sőt! Viszont más. Egy olyan korban nőtt fel, amelyben reális pénzkereseti forrás az online póker és ahol végletesen kiütköznek a múlt századi oktatási rendszerünk hibái.

Nevelni meg a szülőnek, a közösségnek kéne,

nem rátolni a felelősséget egy erőszakszervezetre. Persze ehhez támogatni, nem katonának küldeni kellett volna “a mai fiatalokat” harminc évvel ezelőtt…”

[mnky_ads id=”10553″]

Zajlik az Orbánjugend képzése

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét