Ágoston László: Te Jézus! Tudod mivel fogjuk megünnepelni (…) hogy legyőzted a Gonoszt? Csokinyuszival meg festett tojással!

Te Jézus! -Na. -Tudod mivel fogjuk megünnepelni a megkorbácsoltatásodat, a töviskoszorúdat, a kínhalálodat és a feltámadásodat, hogy legyőzted a Gonoszt? -??? -Csokinyuszival meg festett tojással. -Te szivatsz. -Nem. -Hát ti se vagytok komplettek…

Körülbelül ennyire lett volna meglepő és kiakasztó,

ha “a keresztfán érettünk szenvedő” megváltónak valaki elmeséli, mik lesznek kétezer év múltán a “keresztény” rituálék. Ez a szokásos írásom arról, hogy mennyire nevetséges a kereszténységet más vallásokkal szembe állítani (főleg a közös gyökerekkel rendelkező zsidóval és az iszlámmal), miközben pogány szokásokkal ünnepeljük a Húsvétot. Egy ősi termékenységi ünnepet húztunk rá Jézus feltámadására.

Tojás… locsolás… nem tűnt még fel?

Ilyenkor nem értem, nem tudom felfogni, hogyan lehet a “kereszténység” bármi másnak az ellentéte. Vagy “kereszténység” címen a magyar kultúrát emlegetjük? És a magyar kultúra lenne felsőbb rendű, mint mások? Esetleg a magyar lenne az übermensch? Jé, hova lyukadtunk ki…

A Húsvétot ünnepelni jó. Megélni a bűnbocsánat és a feltámadás örömét nagyszerű. Éltetni a magyar hagyományokat (legyenek bár pogány gyökereik), szerintem nem csak jó, de szükséges is. Nem észrevenni, hogy a kereszténységet összekevertük a legfinomabban fogalmazva is naci-onalizmussal óriási hiba.

Persze a keresztfán azokért is meghalt Jézus, akik ezt teszik.

De nem túl gusztusos úgy ünnepelni a megváltást, hogy közben te magad vered át a zsidó tenyerén a vasszöget… (Arról, hogy Jézus mennyire volt hófehér bőrű, kék szemű germán, már szóltam korábban. Csak annyira, amennyire a Közel-Keleten élők általában azok. Ez a kép a másik irányba túlzás, körülbelül pont ugyanannyira. )

Forrás

Kapcsolódó

Magyar Húsvét – minél nagyobb a család, annál jobban összevesznek a politikán!

Igaz történet-mese, húsvét előtt!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük