Miért van az, hogy ahol a "nemzeti" szó felvetődik, ott tuti valami sumákság is lapul? - Városi Kurír

Sorting by

×

Miért van az, hogy ahol a “nemzeti” szó felvetődik, ott tuti valami sumákság is lapul?

Végre egy előremutató, valóban segítséget nyújtó NER-hírt jelentett be Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter március közepén: ingyenesen letölthető nemzeti tervrajzokkal segíti a kormány az építkező családokat. Az esetenként 3-4 millióra rúgó tervezési költség megspórolható!

Hirdetés

Novák bejelentése

Ingyenesen letölthető tervrajzokkal segítik az építkező családokat, jelenleg negyven mintaterv közül lehet választani

– közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter pénteken a Facebook-oldalán. Novák Katalin a videóban azt mondta:

egyre több család építkezik vagy vásárol ingatlant, amelyet utána át szeretne alakítani. Az ehhez szükséges tervezéshez szakértelem kell, a terveket pedig drága elkészíttetni, ezért a Lechner Tudásközpont szakemberei ingyenesen letölthető mintaterveket készítettek a tervezési folyamat megkönnyítésére.

Igen, ám, de….

Ha egy otthonteremtésre készülő család arra készül, hogy a meglévő telekre egyszerűen kiválaszt egy tervet a katalógusból, letölti digitálisan, erre alapozva szintén elektronikus úton bejelenti az építési hatóságnál, majd megbíz egy céget a dokumentációban szereplő becsült költségen való kivitelezéssel – akkor csúnyán csalódhat.

A 2015 óta ígért Nemzeti Mintaterv Katalógus akkor még csak 40 mintatervből állt. Azóta ugyan 96-ra tornászták fel az elérhető tervek számát, de ettől legfeljebb darabra közelítették meg az eredetileg kitűzött célt. Ráadásul ebből csupán 28-hoz készültek kiviteli tervek, a többi csupán az ötletpályázatra érkezett vázlatterv – nézett utána a Népszava.

2019-ben szakmai körökben kiverődött a biztosíték, mivel gyorsan kiderült, hogy az „ország arculatát 50 évre definiálónak” tartott tervgyűjteménybe elsősorban „nemzeti” karakter alapján válogatnak be terveket ahelyett, hogy a klímaválság és a tömeges szociális lakhatási igényre kerestek volna válaszokat.

Fogd és vidd?

Az ígéret szerint

„a típustervek megfelelnek az egyszerű bejelentési kötelezettség hatálya alá tartozó tervdokumentációk műszaki szintjének”, így az építtetőnek semmi dolga nem lesz vele. (A pályázat másik fele a „Kádár-kockák” átdolgozására, korszerűsítésére vonatkozott. Végül a bekerült tervek alig ötöde vonatkozik ezekre, azok sem a legsikerültebbek közül valók.)

Az épületeket CSOK (családi otthonteremtési kedvezmény) igénybevételére optimalizálták és megfelelnek az egyszerű építési engedélyezési eljárás alapfeltételeinek, csakhogy nem elegendőek hozzá.

A katalógusban szereplő kiviteli tervek ugyanis a korábbi engedélyezésre alkalmas típustervektől eltérően csak „mintatervek”, amelyeket előbb adaptálnia kell az építtetőnek.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy

meg kell bízni egy építészt, egy statikust, illetve egy gépészeti és villamossági szakági mérnököt (vagy a mindezeket együtt felvonultató építészirodát), hogy részletekeiben kidolgozzák a tervet a Lechner Tudásközponttal kötött felhasználási szerződést követően megkapott mintatervet használva sorvezetőül.

S ekkor rögtön ki is derül, hogy az ingyenes terv használhatóvá tétele több százezer forint vagy akár milliós tétel lehet.

Az építész kamara által ajánlott tervezői díjszabás szerint egy 57 millió forintos bekerülési költséggel felépülő ház tervezéséért 3,4 millió kérhető el. Egy mintaterv adaptálásáért ennek legalább a felét kell kifizetni.

Vele kicsit bonyolultabb, mint nélküle

Az ingyenes tervcsomag a honlap közlése szerint nem tartalmazza a bejelentéshez elvárt léptékű helyszínrajzot, műszaki leírást, gépészeti és egyéb terveket, metszeteket, alaprajzokat, a pontos termékmegnevezéseket is tartalmazó költségvetést

– magyarázza egy évtizedek óta családi házakat tervező építész a Népszavának, aki szerint

egy ház megtervezése mintaterv alapján bonyolultabb, mintha nulláról kezdenék, hiszen számos kötöttséget kell figyelembe venni, miközben minden család és telek más, így bizonyosan lesz extra építtetői kérés, ráadásul elvész az alkotás varázsa is, ami még kevésbé teszi vonzóvá ezt a munkát.

De akkor mire ment el 9,75 milliárd forint?

A Lechner Tudásközpont 2016-ban írta alá a 3D alapú adat infrastruktúra kialakítását célzó projekt uniós támogatási szerződését, amelynek keretében – például az e-közműrendszer, az arculati kézikönyvek webes felültének kialakítása mellett – a katalógus is elkészült. Az eredeti befejezési határidő 2018 vége lett volna, de négyszer is kitolták, utoljára tavaly a Covid-járványra hivatkozva. Az új határidő 2021. március vége lett, ezért kellett Novák Katalinnak lóhalálban bejelentenie az akkor még félig (sem) kész katalógust.

A mintatervekre az elérhető információk szerint nem költött túl sokat a tudásközpont

Az ötletpályázat összdíjazása bruttó 75 millió forint volt, márpedig ennek a többszörösét is kiosztják egyetlen presztízsépület építészeti tenderén. A közzétett szerződések szerint nevesítetten 16,8 milliót költöttek a katalógusba bekerült 8 ház tervére, az építészeti elemzés címszavú költségekkel együtt 22 millióra kerekedik az összeg. De ez még a kocsibérlés 74 milliós, az üzemanyag 120 milliós, a catering 60 milliós, a képzési feladatok 34 milliós, valamint az ingatlanbérlés 150 milliós tételei mellett is eltörpül.

Igazán nagyot azonban ebből is NER hű szolgálói hasítottak

Az előbb Mészáros érdekkörébe, majd Jászai Gellérthez kerülő 4iG, a bekebelezni próbált, de végül körön kívül maradt T-System és a Tiborcz Istvánhoz köthető Symmetria Magyarország csaknem 6 milliárdért végezték el az alkalmazásfejlesztéssel kapcsolatos feladatokat. A szintén Tiborczhoz köthető Sagemcom 227 milliót szakított digitalizálásért és adatfeldolgozásért, míg az akkor még Rogán Antal bűvkörében ténykedő Csetényi Csaba két cége – a Network360 és az Affiliate – 340 millióért vállalta a kreatív tervezést és a pr-t. De az Illés Boglárkával – korábbi EMMI helyettes államtitkár, jelenlegi Fidelitas elnök – korábban deklaráltan csupán partizó, de élettársi kapcsolatban nem lévő Csendes Richárd cégének is csurrant 60 millió.

További részletekért kattintson!

 

nemzeti tervpályázat

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.