Ahol mi vagyunk a direktorok

Lendvai Ildikó érzelmektől fűtött beszámolója a hétfő esti tüntetésről, ahol a szlogen az volt, hogy: A kultúra alap.

Sokan vagyunk

A Madách téren egy tűt sem lehet leejteni. A tömeg egy része kiszorul a Károly körútra. A rendőröknek végül le kell zárniuk a forgalmat, a buszokat elterelik. Mondják: a prágai Nemzeti Színháznál is tüntetnek. Értünk. Szájról szájra jár a sajtóhír: az újságokhoz kijutott első tervezeteken korábbi a dátum, mint ahogy a Gothár-ügy napvilágra került. A kormány mégsem átallt alibiként “zaklatószínházakra” hivatkozni. A tömeg a Nemzeti Kulturális Alapot érintő sötét tervekre utalva ütemesen skandálja: “A kultúra alap – A kultúra alap – A kultúra nemzeti alap!”
A színpadon Jordán és Mácsai Bulgakovtól, Örkénytől és Bibótól idéz. Jó vicc, hol vannak ezek intellektuálisan magához Semjén Zsolthoz képest, akinek végül a nyakába varrták a törvény előterjesztőjének szerepét! Gondolták, neki már úgyis mindegy. Karácsony is beszél. Elmondja: a 10 évvel ezelőtti előadóművészeti törvényt két évig egyeztették. A mostanira két napot hagynak. Már nem optimista a kormánnyal való együttműködést illetően: “Küzdelmes évek jönnek. Sokszor kell majd itt állnunk”-jósolja. “Lehet, hogy színház az egész élet. De ebben a darabban nem a kormány, nem a miniszter, nem is a főpolgármester a direktor, hanem ti, szabad polgárok!”

A kormány azt hitte, a kultúra keveseket érdekel

De meghőköltek attól, hogy két nap alatt 50.000 aláírás született, hogy náluk népszerűbb, híres színészek adták videón az arcukat a tiltakozáshoz, a tüntetés helyszínét nagyobbra kellett cserélni, és még a jobboldali vezetésű Magyar Művészeti Akadémia is megszólalt. A 48 oldalas tervezetből végül ma csak 11 oldalnyit mertek benyújtani. Egy lépést hátráltak. Pontosabban kettőt: egyelőre elhagyták a Nemzeti Kulturális Alap beszántását, és mégsem tiltják az ú.n. független (nem állami és nem önkormányzati) színházak működési támogatását. De -ugyan körmönfontabban fogalmazva- még mindig akarják az önkormányzati színházak fél-államosítását.
A részleges visszavonulásért a törvényben a klientúrának adott újabb zsozsóval vigasztalják magukat. Akik kastélyt vásároltak (pl. Tiborczék), azok a cégeik nyereségadójából levonhatnák a felújítás árát. Vagyis azt mindnyájan fizetjük.
A Madách térnél a rendőrök egyfolytában kérték: tömörüljünk jobban, hogy mindenki beférjen. Hallgassunk rájuk! Tömörüljünk. Ott fenn csak az egységes erőből értenek..

megoszt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük