Varju László a DK alelnöke, Újpest országgyűlési képviselője ismert volt már az előtt is, hogy az MTVA-ban a felfegyverzett rendészek -dokumentáltan- megrángatták, bántalmazták. Az is tény viszont, hogy ismertségi mutatója az eset óta ível meredeken felfelé. Most éppen Újpesten viselkedtek vele és elvbarátaival feleslegesen ellenségesen a politika ellenfelet nem, csak ellenséget ismerő kormánypártiak. A képviselőt aláírásgyűjtés közben értük utol újpesti választási kerületében.


Forgalomlassítás és vonulás előtt, ráhangolódásként

-Varjú úr! Mihez gyűjtik az aláírásokat?

– Hadházy Ákos képviselőtársamnak segítünk, mert szerintünk is fontos, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai ügyészséghez.

-Hogy haladnak?

-Jól, ezt abból is le lehet szűrni, hogy már meg is fenyegetett bennünket Újpest jegyzője, egy nagyon komoly bírság kiszabásával, mert szerinte nem kértünk tőle engedélyt, én pedig azt állítom, hogy ehhez elég a rendőrségi bejelentés, amit megtettünk. Ott nem emeltek kifogást, tehát jogosan vagyunk itt.

-Ezzel el is érkeztünk a legfrissebb témánkhoz, hiszen most már nem csak országosan, de helyben is kijelölték kilövésre, legalábbis a kormánykoalíció politikusai. Mi mást bizonyítana, az, hogy a helyi közgyűlésben is önt elítélő határozatot hoznak?

– Az újpesti ellenzék elérte, hogy rendkívüli közgyűlést hívjanak össze a rabszolgatörvény ügyében. A cél az volt, hogy ez a testület is mondja ki, hogy az önkormányzati vállalatoknál nem engedi alkalmazni a plusz 400 órás foglalkoztatási lehetőséget. Ehhez kapcsolódott még az is, hogy kérje fel az önkormányzat a területén működő egyéb vállalatokat is, hogy ők is csatlakozzanak, illetve, hogy én és a két másik, szintén Újpestet képviselő országgyűlési küldött egy fideszes, és egy jobbikos, kezdeményezze a házban a rabszolgatörvény visszavonását. Ezekről a kérdésekről zajlott csütörtökön a vita, amit én elcsaltnak minősítek.

-Mit lehet egy vitán elcsalni?

-Ők ezt ellenjavaslatnak nevezik, de egyértelmű, hogy csak azért született, hogy legyen mit elfogadni. Ebben az szerepel, hogy meg kell köszönni a kormánynak, micsoda jótéteményeket hozott a munkavállalóknak, a szociális juttatások és az adókedvezmények rendszerében. E-mellett úgy fogalmaznak, hogy betartják a törvényeket, de a rabszolgatörvény lehetőségeiből (csak) 250 óra felhasználását kérik, ám, ha a munka szükségessé teszi akkor többet is lehet, vagyis nesze semmi fogd meg jól. Végezetül pedig. elítélik azt a kezdeményezésemet,  hogy mára tüntetést szervezek a rabszolgatörvény ellen Újpesten.

Megszűnik a szabad-szombat?

Mit gondol erről a rendkívüli közgyűlésről, volt egyáltalán értelme összehívni?

-A legfontosabb tapasztalat, hogy az újpesti önkormányzat nem más, mint az országos lerakata, és ugyan úgy működik, mint az. Nem érdekli őket, hogy az újpestieket – mint az ország szinte teljes lakosságát – hátrányosan érintő rendeleteket fogadtak el. Ők keresztülverik amit a főnökség akar, akár saját polgáraik kárára is, és még az sem zavarja őket, hogy ezek a törvények még az önkormányzatoknál dolgozókat is sújtják. Mit nekik?

A vita hevében az alpolgármester azt mondta, hogy ha vannak rabszolgák, akkor vannak rabszolgatartók is. Erre mondtam neki azt, hogy: végre egy őszinte mondat, maguk a rabszolgatartók. Mi sem bizonyítja ezt jobban  mint az, hogy ezzel a törvénnyel tulajdonképpen eltörölték a Magyarországon 1981-82-ben bevezetett szabad-szombatok, azaz az öt napos munkahét rendszerét, mert a 400 óra pontosan ezt jelenti.

-Ez persze enyhe túlzás, hiszen egyre több önkormányzat  és vállalt jelenti be, hogy nem él a lehetőséggel.

-Egyrészt ezek aránya nagyon csekély, másrészt mi a biztosíték arra, hogy néhány hónap múlva a piaci helyzet alakulásának változására hivatkozva nem másítják meg a szavukat. Nem mellesleg, egyre több helyről közlik azt is, örömmel élnek az új túlmunkáztatás lehetőségével.

Mit mondott Orbán Viktor

-Orbán Viktor a sajtótájékoztatóján azzal védte a törvényt, hogy nem is érti mi a gond, és mit akar az ellenzék, hiszen a vitát egy törvényről előtte kell lefolytatni, ahogy ez esetben is megtörtént.

-A miniszterelnök természetesen megint nem mond igazat, hiszen emlékezzünk, hogy milyen botrányos és törvénytelen módon rekesztette be a vitát Lezsák Sándor a parlament alelnöke, amikor még nagyon sok ellenzéki képviselő várt arra, hogy hozzászólhasson.

-Végezetül egy gyors helyzetjelentést kérek most 12:20 kor mi a helyzet Újpesten?

-Itt gyülekezünk a piac melletti parkolóban, máris elég sokan vagyunk, sok az autó is, úgyhogy a forgalomlassító vonulásunk már biztos, hogy sikeres lesz.

Kapcsolódó

Apa! Kezdődik! – Élőben a Gundel elől…..

 

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét