Akarja, hogy a regnáló kormány tetteivel azonosítsák?

Jól jegyezze meg ezt a dátumot: 2018. május 29. Ez az a nap, amiről a történelemkönyvekből úgy tanul majd az unokája, hogy a nagyszülei hagyták, hogy a 4. Orbán kormány kriminalizálja a civileket.

Stop Soros 2.0

A BTK. új tényállással egészül ki: jogellenes bevándorlás elősegítése. Ezt az követi el, aki

  • olyan személynek segít menedékjogi eljárást kezdeményezni, aki a hazájában, a tartózkodási helye szerinti országban vagy olyan más országban, amelyen keresztül érkezett, nem felel meg a politikai menekültstátusz elnyerése feltételeinek,
  • vagy olyan személynek segít tartózkodási jogcímet szerezni, aki jogellenesen lépett be vagy jogszerűtlenül tartózkodik Magyarországon.

Ilyen szervező cselekménynek minősül

a határ vonalában a határmegfigyelés, az információs anyagok készítése, terjesztése, hálózat építése vagy működtetése. Ezt a cselekményt elzárással, vagy ha például anyagi segítségnyújtás is társul mellé, egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetnék.

A menekültekkel, emberi jogokkal, jogsegéllyel foglalkozó civileket tehát már nem adminisztratív vagy anyagi oldalról próbálja ellehetetleníteni az új jogszabály, hanem börtönnel fenyegeti a munkatársait.

A rendőrségi törvény a határ őrizetével és a jogellenes határátlépéssel kapcsolatos rendészeti feladatokkal bővül: a rendőrségnek meg kell akadályoznia, hogy a külső országhatár 8 kilométeres sávjába olyan személy lépjen be, akit például embercsempészet, jogellenes bevándorlás vagy tartózkodás segítése miatt megalapozottan gyanúsítanak.

Ezzel kapcsolatban felvetődik a kérdés, hogy aki munkatársa egy megvádolt szervezetnek, az nem hagyhatja el repülővel az országot?

Az Amnesty International Magyarország közleménye:

Az új STOP Soros egy kegyetlen kísérlet arra, hogy kriminalizálja a civileket

A kormány ma este benyújtotta az Országgyűlésnek a STOP Soros törvényjavaslat-csomag egy újabb verzióját

“A magyar kormány láthatóan mindennél jobban elkötelezett, hogy Magyarország legyen Európában az az ország, amely a lehető legkegyetlenebbül bánik a menedékkérőkkel és menekültekkel. A kormány újabb kísérletet tesz arra, hogy a már eddig is egyértelmű intoleranciáját, idegengyűlöletét és rasszizmusát egy újabb szintre emelje.”

– mondta Iván Júlia, az Amnesty International Magyarország igazgatója.

“Ez egy kegyetlen kísérlet arra, hogy hermetikusan lezárják a határokat a menekülők elöl, és kriminalizálják az olyan tökéletesen jogszerű tevékenységeket mint az információszolgáltatás vagy a jogi segítségnyújtás a menedékkérők számára. Ez alkalmas lehet arra, hogy megbénítsa az ezekért az emberekért dolgozó szervezeteket, és a már így is kiszolgáltatott menedékkérőket és menekülteket még kilátástalanabb helyzetbe sodorja.”

“A képviselőknek helyesen kell cselekedniük, és nemet kell mondaniuk a civilek és a civil szervezetek elleni újabb támadásra.”

https://www.facebook.com/amnestymagyarorszag/posts/10156391862091575

Nemhiába építenek börtönöket – a Fidesz Stop-Soros törvénye biztosítja a kívánt létszámot

Az alapítványtalanodó sorosizmushoz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük