Aki Karcagon református gimis, annak “erősen ajánlott” megnézni az Elk*rtukot – Buszozásra, mozijegyre nem kell költeni, azt a köz fizeti!

Valahogy biztosítani kell a “kimagasló nézettséget”! Csütörtökön Németh Szilárd bizonygatta, -nem sok sikerrel- hogy csordultig tele van a moziterem Kálomista filmjének hírére, pénteken kiderült, hogy a református egyháztól sem “anyagidegen” a diák-moziztatás, méghozzá “ingyért”. Mit is hívunk  “iskolákba nem kívánatos nyomulásnak”?

Így “sikerfilmelünk” mi!

Kálomista nem nyeretlen kétéves, neki, amikor egyedül van otthona magányában, pontosan tudnia kell, hogy a sikerfilm nem azt jelenti, hogy sikeresen kirendelt nézők ingyen hajlandók beülni a vetítésre. Nem volt véletlen, hog annyira kibukott, amikor az Üvegtigris, a Fehér tenyér és a Bár producere, Kovács Gábor többször is jelezte: ez gáz.

A hír…

Sűrű nap volt csütörtökön a karcagi Déryné Kulturális Központban, háromszor is levetítették a vállaltan fideszes kötődésű Kálomista Gábor producer filmjét, a botrányos 2006-os események 15. évfordulójára készült Elk*rtukot. Ebből a három vetítésből az első kettőt szervezték a helyi középiskolák diákjainak. A reggeli vetítésen a Karcagi Nagykun Református Gimnázium diákjai voltak jelen, nekik nem volt kötelező megnézni a filmet. Önként lehetett jelentkezni, a többség eljött, de azért voltak olyanok is, akik nem voltak kíváncsiak a filmre. A diákok becslései szerint a tanulók 60-80 százaléka volt jelen. A második vetítést a szintén karcagi Szentannai Sámuel Református Gimnázium és a Varró István Szakközépiskola diákjainak szervezték összevontan, akiket több körben, busszal vittek a helyszínre.

A diákok és a tanárok egybehangzóan azt mondták a Telex kérdésére, hogy a Szentannaiban kötelezővé tették a vetítést, aki nem ment el, annak igazolnia kellett távollétének okát, különben igazolatlan órát kapott.

Az iskola több oktatója is azt mondta, nem tartják korrektnek, hogy kötelezővé tették a részvételt. Az iskolából a 11., 12. és 13. osztályosok jöhettek, azaz 17, 18 és 19 évesek nézték a filmet.

Ez a korosztály 2022 tavaszán először voksolhat majd az országgyűlési választásokon.

A Varró István Szakközépiskola diákjai is azt mondták, kötelező volt eljönniük, és rajtuk kívül még egy kunhegyesi iskola tanulói is ott voltak. A Szentannai és a Varró vezetőit is megkereste a portál, arra kérték őket, erősítsék meg, valóban kötelezték-e a diákokat a részvételre. Frissítjük a cikket, ha válaszolnak.

Sebestyén Eszter pszichológus kérdez….

  • Emberek sokasága asszisztál ehhez is, és ahhoz is, hogy akár egy most születő gyereket felhasználjanak bármilyen célra?
  • Ki vállal felelősséget a gyerekekért?
  • Ki emeli fel a hangját?
  • Ki mond nemet, ha ők még nem tudnak?
  • Hol az a híres vörös vonal?
  • Hol vannak a felelős felnőttek?
  • A gyerekek felhasználása miért nem veri ki a biztosítékot?

A tanerő….

A Telex újságírója a film megnézése után érdeklődött egy tanerőtől, hogy tervezi-e, hogy átbeszéli a rábízott fiatalkorúakkal a látottakat, beszélgetnek-e a diákokkal például arról, mi az, ami valóban úgy történt 2006-ban, ahogy a filmben van, és mi az, ami minden alapot nélkülöző kitaláció. A pedagógus azt mondta:

„Nem fogjuk megbeszélni a diákokkal, hogy ezt hogyan kell látni és értelmezni, ők ezt a szüleikkel otthon meg tudják tenni.”

A srácok….

A diákok vegyesen reagáltak a filmre. 2006-ra nyilván nem igazán emlékeznek, hiszen pár évesek voltak akkor. Több közhelyes válasz jött, amikor a filmről kérdezte őket a portál újságírója. Egyesek szerint csak simán

„jó volt”,

mások azt mondták,

„nem annyira fogott meg.”

Olyan vélemény is volt, hogy

az amerikai filmekhez képest a magyarok mindig „gagyik”, és ez is az.

Páran arról beszéltek,

nem nagyon értették a sztorit, lehet, hogy nem is nekik készült, hanem idősebbeknek.

Jó páran azt mondták,

a családjukkal nem igazán beszélgettek 2006-ról.

De azért akadt olyan is, aki azt mondta

„Gyurcsány akkor megverette az embereket”,

mások a szüleiktől azt hallották, hogy

„nem volt jó világ”, meg „most azért jobb, mint akkor volt”.

 

Aki Karcagon református gimis, annak "erősen ajánlott" megnézni az Elk*rtukot - Buszozásra, mozijegyre nem kell költeni, azt a köz fizeti!

4 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük