Sorting by

×

Játék és muzsika helyett: az életünk – Aki kérdez: mimagyarok, aki válaszol(?): az EMMI

Azt gondolom, mindenkinek lenne kérdése, ha szembe találkozna egy EMMI-megszólalóval, aki felelőssége tudatában, legjobb ismeretei alapján hajlandó lenne válaszolni azokra. Na jó, ne szakadjunk el teljesen a valóságtól!

Egy nap, két kérdés – lássuk az elsőt: beoltják-e soron kívül az érettségizőket?

A kormány várhatóan a héten dönt, hogy az érettségizők és tanáraik soron kívül megkapják-e a Covid elleni oltást. Az EMMI kérdéseinkre közölte: digitális munkarendben is megoldható az érettségire a felkészülés. De “egyes tárgyakból hatékonyabb lehet jelenléti formában”, a tanteremben.

Az érettségire való felkészülés a digitális munkarendben is megoldható, ahogy ezt a 2020 tavaszi érettségi megmutatta, amelynek eredményei megfeleltek a korábbi évek átlagának. A felkészülést segíti, hogy a digitális munkarendben tanuló középiskolások számára lehetőség van egyéni, vagy kiscsoportos konzultációk szervezésére. Ezzel együtt egyes tárgyakból még hatékonyabb lehet a felkészítés jelenléti formában

– ezt válaszolta az EMMI az atv.hu kérdésére: mikor születik döntés arról, hogy az érettségizőket és tanáraikat soron kívül beoltják-e a koronavírus ellen, hogy visszatérhessenek a tantermi oktatáshoz, és hány adag vakcinára lenne ehhez szükség.

“A felvetett kérdésekről a kormány még nem hozott döntést. Jelenleg az egészségügyi és egészségügyben dolgozók, valamint az idősotthonok lakóinak és dolgozóinak oltása zajlik”

– írták az EMMI részéről.

A kérdésről Orbán Viktor beszélt a pénteki Kossuth Rádiós interjújában röviden

A miniszterelnök megemlítette, hogy

az Operatív Törzs pénteki ülésén felvetődött: az érettségizők és tanáraik esetében előrehozzák-e a koronavírus elleni védőoltást az oltási tervben, hogy őket – de kizárólag csak az érettségizőket és tanáraikat – vissza lehessen engedni az oltás beadásával a tantermi felkészítésre. A kormány az ügyben még a héten dönthet.

A sportolók előbb kaphatnak oltást

A tokiói nyári olimpiára kijutott, illetve az indulásra esélyes sportolók soron kívül kaphatnak oltást. Január közepén a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) erre kérte a kormányt. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ezzel kapcsolatban az egyik kormányinfón elmondta, hogy a kormány nyitott erre. Az illetékes tárcának kell egyeztetnie erről a MOB-bal, ezt követően pedig az olimpián részt vevő sportolóknak és edzőiknek biztosítani fogják az oltást.

Jelenleg a magyar küldöttség 84 fős és három tartalék versenyző is utazhatna, ugyanakkor a MOB szakmai anyaga 144 és 179 közöttire becsüli a magyar csapat végleges létszámát.

Egy nap, két kérdés – lássuk a másodikat: egy zalai fogorvos állítja: nem tudja magát beoltatni

A Facebook-oldalán fakadt ki egy nagykanizsai alapellátásban dolgozó fogorvos amiatt, hogy hiába próbált, nem tudott magának koronavírus elleni védőoltást intézni. Azért háborodott fel, mert mindenhonnan azt hallotta, hogy az egészségügyi dolgozók oltása jól halad, de kiderült, hogy Zala megyében a múlt héten elfogyott a vakcina, és csak a felnőtt háziorvosoknak jutott. Keddre várnak újabb adagot. Az EMMI szerint szó sincs arról, hogy a Facebookon méltatlankodó doktornő nem kapott tájékoztatást.

Wigand Csilla január negyedikén regisztrált oltásra, ami után 10 nappal később kellett volna megkapnia a vakcinát. Ezt azonban visszamondták az oltópontról, így próbált utánajárni annak, hogy mi történik, mert mindenhonnan azt hallotta, hogy minden rendben megy. Zalában azonban 10 napja semmit nem lehetett tudni.

“A 14-i időpontunkat visszamondták és a múlt szerdán az országba érkezett Pfizer vakcina 36 ezer darab vakcinából, az elmondásuk szerint – mert az oltóponton egy illetékest telefonon elértem – elmondásuk szerint Zala megye nem kapott egyetlen egy darabot sem”

– nyilatkozta az ATV Híradójában Wigand.

Nagykanizsán hiába működik kórház, a hivatalos oltópontot Zalaegerszegen jelölték ki

Ide kell átutazni az egészségügyi alapellátásban dolgozóknak. Wigand doktornő próbált Vas és Somogy megyében is érdeklődni, de hiába, ott csak megyén belüli igényeket elégítettek ki. A város és környékének igénylését időben leadta az intézmény vezetője, miután január 13-án meg is kezdődött az érintettek oltása.

“Kormányzati prioritásként a háziorvosok voltak az elsők, majd őket követték a gyerekorvosok, ügyeleti dolgozók, majd következtek volna a fogorvosok. Viszont a múlt héten az oltóanyag elfogyott, így a múlt hétre adott időpontokat lemondták, mert az érkezett oltóanyagot kizárólag a második oltásra lehetett felhasználni”

reagált Stimeczné György Bernadette, az Egészségügyi Alapellátási Intézmény intézményvezetője.

A zalaegerszegi kórház arról tájékoztatta a kanizsai intézmény vezetőjét, hogy 2340 fő beoltására elegendő vakcina érkezik, és elkezdték a dolgozókat az új időpontokról értesíteni. A nagykanizsai alapellátásban dolgozók közel száz százaléka kérte az oltást.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt írta Híradónknak:

szó sincs arról, hogy a doktornő nem kapott tájékoztatást. A zalaegerszegi kórház ugyanis egyből arról értesítette a jelentkezőket, hogy január 7-én megkapják az oltást. De miután az ígértnél később és jóval kisebb szállítmányok érkeztek Brüsszelből, le kellett mondaniuk az időpontot. A tárca elismerte, hogy oltóanyag hiányában még egy alkalommal le kellett mondaniuk az előjegyzett időpontot. A doktornő azonban arról is tájékoztatást kapott, hogy január 26-ára, azaz holnapra újabb oltási időpontot kapott.

minimálbér

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.