Az utóbbi napok tanulsága, hogy tud a magyar bürokrácia megálljt parancsolni magának, ha elég fentről jön az ukáz. Az alábbiakban olyan menekültekről olvashat,akik esetében nem volt meg a regnáló szándéka arra, hogy tegye elemi kötelességét.

Akik nem érdemelték meg…..

Miközben a korrupció miatt börtönre ítélt macedón miniszterelnök gyorsított eljárásban kapott menekültstátuszt, Magyarország olyan embereket üldözött vissza, akiknek az életük vagy biztonságuk forgott kockán. Ráadásul nem csak távoli országok háborúi elől menekülőkkel bánt mostohán országunk. Találtunk olyan üzletembereket, akiket orosz és oroszbarát kormányok túlkapásai veszélyeztettek, ám érveik nem hatották meg a magyar hatóságokat – írja az index.hu.

- Hirdetés -

Az alábbi tranzitzónás esetekről a Helsinki Bizottság riportjai számoltak be.

Többszörös nemi erőszak

O.P. egy fiatal afgán nő, aki kiskorú testvérével menekült el hazájából. Szüleit a nagybátyja a szeme láttára gyilkolta meg, hogy aztán a lányt szexrabszolgának adja el egy idős férfinak. Anyai nagynénje segítségével kezdett menekülésbe, de a fiatal nőt útközben az embercsempészek is megerőszakolták. Magyarországra két év várakozás után juthatott be, eközben Szerbiában is erőszakot tettek rajta. A magyar tranzitzónába mindezek ellenére menedékkérelmét elutasították, sőt, az állam enni sem adott neki. A Helsinki Bizottság a strasbourgi bíróság elé vitte ügyét. A bíróság felszólította a magyar államot, hogy hagyjon fel a menedékkérő éheztetésével. A lány végül visszament Szerbiába, mert a magyar hatóságok a tranzitzónában nem különítették el a férfiaktól.

Kényszersorozás

A.B. Afganisztánban született. Apját és testvérét a nagybátyja ölte meg vérbosszúban. A fiú Iránba menekült, ahol tíz évig élt, megnősült, gyereke született. Tartózkodását új országa csak akkor legalizálta volna, ha elmegy Szíriába katonának. (A jelenségről az Index Iránban riportot is írt.) A fiú nem akart Szíriában harcolni, ezért megfenyegették, hogy visszaküldik Afganisztánba. Ekkor döntött, hogy útnak indul Európába. Két évig várakozott családostól Szerbiában, hogy legálisan beléphessen a tranzitzónába. Kérelmüket azonban elutasították, a férfitől a hatóság az ételt is megtagadta, három napon át éhezett. Menedékkérelmét elutasították.

Korántsem értünk a végére, kattintson…..

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét