Az Orbán-kormány január elsejétől – a korábbi tiltakozások hatására – új kategóriaként a tartósan beteg, önellátásra képtelen gyermeküket otthon ápolóknak bevezette a gyermekek otthoni gondozási díját (gyod), amelynek összege havi bruttó százezer forint. Ez a gyermek életkorától függetlenül folyósítható. A gyod 2022-ig folyamatosan emelkedik, a kormány ígérete szerint ekkorra eléri a minimálbér szintjét.

Hisztériakeltés…?

Az otthonápolást végzők azután háborodtak fel és írtak szerdán levelet Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkárnak, hogy a politikus pár nappal ezelőtt az Echo TV-ben hisztériakeltésnek nevezte azt, hogy az érintetteket képviselő egyes szervezetek, illetve a médiumok egy része felhívta a figyelmet arra, hogy bizonyos otthonápolási helyzetben lévő családok az új ellátási forma kritériumrendszere miatt kieshetnek az ellátásból.

- Hirdetés -

Azt hangsúlyozta, így tiszta és átlátható lesz a rendszer, csak azok kapnak ellátást, akik nem képesek magukat önállóan ellátni (étkezni, utazni, tisztálkodni) – mondta. Ez azt jelenti, hogy az önellátásra valamely mértékben képes, de betegségük miatt állandó felügyeletre szoruló gyerekek szülei, bár helyzetük miatt továbbra sem tudnak munkát vállalni, eddigi juttatásukat is elveszthetik júliustól.

A levél aláírói azt kérték:

“hogy a 2019. január elsejével életbe lépő GYOD igénylés szempontrendszerét diszkriminatív volta miatt 2019 június 30-ig felfüggeszteni szíveskedjék. “

Egyúttal megfogalmazták:

“Az elkövetkezendő hónapokban a GYOD igénylés jelenlegi szempontrendszerét – szintén korábbi ígéretükhöz híven – az érintettek, szakemberek bevonásával vizsgálják felül és bővítsék ki, mert a jelenlegi szempontrendszer sem a tartósan beteg, sem a jelenleg fogyatékos, (gyermek jogán) otthonápolt személyek teljes körét nem fedi le, így családok ezreinek megélhetése továbbra is veszélyben fog forogni, ráadásul súlyosan diszkriminál a hasonló helyzetben lévő ápolást végzők között.”

Akikre tesz a kormány….

A levelet írók mellékletként megküldték a figyelembe nem vett jogosultak körét, példákkal az érintett emberek, szervezetek visszajelzései alapján:

„Az én kisfiam addig nem megy wc-re amíg engedélyt nem kap rá, akár órákat vár arra, hogy valaki azt mondja, kimehet (van, hogy ezért bepisil). Képes a szükségletét felismerni és elvégezni a dolgát, de ha nincs szóbeli engedély, nem megy pisilni. Az evéssel ugyanez van, ha elé teszem, eszik önállóan, de egyébként eszébe sem jut. “

„A mi iskolánk papíron integráló, autistát felvevő, de a heti 10 óra fejlesztésből heti 1 órát kap, azt is egy másik gyerekkel, nem egyénileg. Azt mondják, nincs pedagógus. Az órákon segítséget nem kap, sokszor kap dührohamot, mert nem foglalkoznak vele állapotának megfelelően. Aztán kapom a telefont, és el kell hoznom az iskolából minden nap.”

„Iskolás gyermekem ritka betegségnek számító ételallergiás – életveszélyesen a fehérjékre – táplálkozása grammra mért szigorú diéta formájában biztosított. Iskolába ételt nem vihetek be, el kell hoznom ebédidőben, délutánra már nem vihetem vissza. “

„Akik ebből a pontrendszerből kiesnek

a továbbiakban semmi ellátásra sem lesznek jogosultak? Dolgozni továbbra sem tudok, mert attól hogy a lányom önállóan eszik stb., még a való életben egyedül képtelen segítség nélkül meglenni. ”

„Az én gyermekem olyan ritka betegségben szenved, hogy ha rohamot kap, egy életmentő gyógyszert kell neki beadni injekciós tűvel. Ezek a rohamok félévente – évente párszor fordulnak elő, de az iskola nem vállalja anélkül a napközbeni ellátását, hogy ne ülnék a könyvtárban (kéznél) az injekcióval. Így hogy dolgozzak?”

….a kormány úgy ad, hogy közben elvesz…

Az otthonápolási kampányt indító szervezetek: a Lépjünk, hogy Léphessenek Közhasznú Egyesület, a Csak Együtt Van Esély (CSEVE) Csoport és az aHang kampányplatform igazságtalannak tartják az új rendszert, hiszen a kormány úgy ad, hogy közben elvesz.

A területért felelős vezetők, vajon akkor is ilyen embertelen módon járnának el, ha saját családjukban lenne hasonló élethelyzetű gyermek? Kíváncsian várjuk az államtitkár válaszát, természetesen arról is beszámolunk olvasóinknak.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét