Sorting by

×

L. Ritók Nóra: csak akkor lesz ciki valami, ha kiderül?

Azon gondolkodom, hogy miért alakult úgy, hogy csak akkor lesz ciki valami, ha kiderül. Ha nem, akkor minden erkölcsi gátlás nélkül megy minden tovább….

Hova lesz az emberen belüli erkölcsi mérce?

Hogy valaki akkor sem tesz meg valamit, amiről tudja, hogy nem OK, ha nem tudja meg senki? És azért nem teszi meg, mert nem fér össze azzal az értékrenddel, ami az ő személyiségét meghatározza. Vagy azzal a pozícióval, amiben ez egyszerűen nem vállalható. Belül megszólal benne, hogy ezt nem kellene. Nem szabad. Nem illik. Méltatlan. Bűn.

Régen is gondolkoztam ezen, de akkor azt láttam, a bűnözők működnek így.

És bűnöző abból lesz, akinek az értékrendjében a bűn nem negatív tételként van jelen… és az a célja, hogy titokban maradjon a tette

És jól leéli akár az egész életét egy (vagy több) lopás, rablás, sikkasztás, vagy akár gyilkosság terhével is. Nem zakkan bele, nem nyomasztja, nem kísérti. Ezért többnyire értetlenül nézem, mikor egy tárgyaláson a bűnös bocsánatot kér, és akkor kevesebb büntetést kap…. Mert ha nem kapták volna el, akkor biztosan nem kért volna bocsánatot. Szóval, mostanában egyre többször azt látom, hogyha kiderül, csak akkor van gond.

Ettől aztán csak nő a bizalmatlanság az emberben.

Van persze, amit kimagyaráznak, de akkor is mindenki érzi, hogy nagyon gáz…

És szerintem ezek gerjesztik azt is, hogy mások nyomozzanak, kutakodjanak minden után. Amire a válasz a titkosítás. Amitől még inkább nő a bizalomvesztés.

Vagy nő a vakbizalom a másik oldalon.

Nem jól van így, ebben biztos vagyok. Öngerjesztő folyamatok vannak… amelyek egyre mélyebbre sodornak mindent. Vagy ilyen a világ? Ilyenné vált? Hogy ez a természetes? Lehet, csak én vagyok egy kövület, akinek ez nem tetszik?

Forrás

Vak cina

átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

2 hozzászólás

 • 2021.02.14 - 13:00
  Közvetlen hivatkozás

  Kedves Nora, nem benned van a hiba – a moral nehezen epul fol, de nagyon gyorsan tud eltunni – sokszor eleg egy tobbmillios havi fizeteses allas, vagy egy aktataskanyi penz egy apro szivessegert – es a szepen, lassan felepitett moral osszeomlik, es kijon az emberbol a pitiseg, a bunozesre valo hajlam.

  Válasz
 • 2021.02.14 - 13:05
  Közvetlen hivatkozás

  Hát ezeken a dolgokon a fidesz bagázsnak és piszkos gerinctelen vezetöinek kellene elgondolkozni,, de sajnos az erkölcsöt , bünérzetet, szégyent ,nem tanitották meg nekik, nem is tudják mi az???

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.