Kiemelt hírekKultúra

Ákos a polihisztor – Bukfenc mindent tud, Bukfenc mindent lát

Ákos

Semmi kétség Kovács Ákos Kossuth és minden díjas zenész a NER legsokoldalúbb rokkere, A mester most éppen egy novelláskötettel rukkolt elő, nem sokkal az után, hogy a világ nálunk gyülekezett keresztényeinek zenélt a némi, nem isteni, segítséggel megtöltött arénában, de erről később!

Így indult a banzáj

Kovács Ákos koncertje az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) ifjúsági programján, a Forráspont esten a Papp László Budapest Sportarénában  nagy siker volt, bár e-körül  rendezvény körül is keringtek ivisszatetszést kiváltó hírek, hiszen több iskolában például két szentendreiben is a felső évfolyamoknak kötelezővé tették a részvételt. Emlékeznek még a félmúltra a szocializmus évtizedeire, amikor egy-egy üresen kongó nézőtérre kivezényelték a helyi laktanyák katonáit “vattának”?

Ezt nem lehet megúszni

A népszerű énekes, dalszerző Ezt nem lehet megúszni című kötete az elmúlt két évtized terméséből tizenhét írást tartalmaz.

“Előbb érdekelt az irodalom, mint a zene. Mindig a dalforma foglalkoztatott, katarzist mindig a leírt vagy a színházban kimondott szó hozott számomra. Nem is tartom magam zenésznek, igaz, folyamatosan zenészekkel dolgozom együtt”

– mondta az 53 éves Kovács Ákos a szerdai budapesti könyvbemutatón, írta meg az MTI nyomán a Respublika.hu.
Juhász Anna irodalmár az eseményen azt emelte ki az Ezt nem lehet megúszni című kötetről, hogy az írások nagyon mélyre mennek, őszinték, beavatnak a szerző érzéseibe, abba, miként látja ő a világot és saját magát. Mint fogalmazott, a novellákban benne vannak Krúdy utazásai, Tolsztoj, Hrabal hatása, az írásokban szó esik apákról, útkereső férfiról, nőkről, párkapcsolatról, veszteségről, történelemről, de benne van a 21. század is. “Ákos rajongással fordul az elemek, az ég, a víz, a szeretet felé” – tette hozzá.
Kovács Ákos kiemelte: szerinte mindent úgy tanulunk meg, hogy próbálunk valakinek a nyomdokaiba lépni. “Ezek jelei tetten érhetők a novelláimban. Updike párkapcsolati konfliktusai biztosan benne vannak, akárcsak Márquez mágikus realizmusa. Sokszor akkor írok, amikor elutazok valahová”.

Ákos és a nők

Ákos: A nőknek nem az a dolguk, hogy ugyanannyi pénzt keressenek, mint a férfiak – én így érzem.
Riporter: Nem az a dolguk? Mi a dolguk a nőknek?
Á: Hát, mondjuk a női princípiumot beteljesíteni, nem? Hogy mondjuk, valakihez tartozni. Valakinek gyereket szülni. Anyának lenni.
R: A kettő kizárja egymást?
Á: Nagyon úgy tűnik, igen. Hogy leszel anya, hogy töltesz a gyerekeiddel elég időt, hogyha vezető állású nem tudom ki vagy, nem tom hány forintért.

Fejtette ki Kadarkai Endrének, még a néhai Echo televízió egyik műsorában a szerző.

Na és a polihisztor

De vissza a novellás kötethez! A szerző elmesélte, hogy A taxis című novellából kisjátékfilmet készít, a forgatás kedden este fejeződött be. Megjegyezte, hogy ez a novella egy másikat is generált, a Magunk maradtunk címűt, amelyben szülei, nagyszülei levelezéseit is felhasználta.
“Az írás olyan gyötrő szenvedély, hogy közben új tüzek lobbannak, új irányokat kap az ember. Átalakulhat a nyelvezet, a hang, helyet cserélhetnek szereplők, egy ponton a figurák önálló életre kelnek”

– fűzte hozzá.

Díjai:

 • 1994 – Huszka Jenő-díj
 • 1998 – Lyra-díj
 • 1999 – eMeRTon-díj
 • 2002 – A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje
 • 2004 – eMeRTon-díj
 • 2004 – Artisjus-díj
 • 2011 – Budapestért díj
 • 2012 – Kossuth-díj
 • 2015 – Józsefváros díszpolgára
 • 2016 – Petőfi Zenei Díj – Az év koncertje
 • 2019 – Petőfi Zenei Díj – Az év férfi előadója.

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Kapcsolódó

A nemzet Ákosa himnuszt írt (át) – Ez semmi: erre felkérték és mi fizetjük a gázsiját!

Ákos

 

About Author

Szólj hozzá!