Alapítvány a koronavírus miatt árván maradt gyermekek megsegítésére

A koronavírus-járvány harmadik hullámában egyre több aktív korú férfit és nőt veszítettünk el. Így nagyon sok gyermek maradt félárván, de még olyan eset is előfordult, ahol mindkét szülő eltávozott.

Alapítói szándék

Áder János, köztársasági elnök információi szerint eddig több, mint 400 család és több, mint 600 gyermek érintett.

Ezért Áder János és felesége, Herczegh Anita alapítványt hoz létre a koronavírus miatt árván maradt gyermekek megsegítésére.

“Hetek óta azon gondolkodtunk a feleségemmel, hogy hogyan lehetne ezen a helyzeten segíteni. Kíváncsi voltam, hogy hány családot és hány gyermeket érinthetett ez a járvány: több mint hatszáz gyermekről van szó, és több mint négyszáz családról” – hívta fel a figyelmet a köztársasági elnök.

Hozzátette, az érintett gyerekeket legalább a nagykorúvá válásukig vagy addig, amíg szakmát, esetleg diplomát szereznek, segíteni kell anyagilag.

Az alapítványról azt közölte, a jogi előkészítő munkálatok befejeződtek, elkészült már az alapító okirat; “jogi értelemben” az alapító Áder János, a felesége pedig a kuratórium tagja, valamint felkérte Bagdi Emőke klinikai szakpszichológust és Ürge-Vorsatz Diána fizikust is, akik igent mondtak.

Az alapítvány ötmillió forintból indul, ami a köztársasági elnök szerint a “saját megtakarításuk”

Ugyanakkor Áder János abban bízik, hogy ismerősei köréből, akár még szélesebb körből is érkeznek majd támogatások.

Sokat gondolkodtak az alapítvány nevén, végül Regőczi István neve mellett döntöttek, mert a katolikus pap egész életében, már a második világháborút megelőzően is, árva gyerekekről gondoskodott.


Ezúttal a köztársasági elnök nagyon helyesen hozott létre egy alapítványt erre a sürgős és égető problémára. Egyetlen kritikával sem lehet illetni sem a szándékukat, sem a megvalósítást. Persze kérdés, hogy egy magánalapítvány hogyan tud majd aktívan segíteni a bajba jutottakon? Külön-külön egyedi elbírálás után kaphatnak támogatást?

Sokkal egyszerűbb lett volna ha az Országgyűlés által meghozott törvény rendelkezik a koronavírus-járvány miatt félárván maradt gyerekekről, illetve a csonka családokról.

Ráadásul van nekünk egy családügyekért felelős tárca nélküli miniszterünk, aki lépten-nyomon hangoztatja, hogy soha nem látott támogatáshoz jutnak a családok. Sajnos ez egész egyszerűen nem igaz.


Jövőre több mint duplájára nő az árvaellátás minimuma

Magyarországon 55 ezer árva vagy félárva gyermek jogosult árvaellátásra, amelynek átlagos összege jelenleg havonta 41 ezer forint.

A jogosultak közül 42 ezren kapnak 50 ezer forintnál kevesebb pénzt havonta.

A kormány ezzel az intézkedéssel azokon az egyszülős családokon szeretne segíteni, “ahol egy szülő teljesít kettő helyett” vagy ahol mindkét szülő meghalt és a gyermek árván nevelkedik.

(MTI)

FRISS HÍREINK!>>>>

koronavíris

 

2 thoughts on “Alapítvány a koronavírus miatt árván maradt gyermekek megsegítésére

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük