Áldozatazonosítás

Sokszor egy-egy tömegszerencsétlenségnél, terror akció után a legnagyobb gondot a súlyosan roncsolódott áldozatok azonosítása okozza. A műveletnek van egy szinte mindenhol követendő nemzetközi protokollja. Erről tartottak többnapos képzést az érintett magyar szakembereknek. 

Interpol módszer

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda  szervezésében  június 25-28. között folyt Budapesten az Interpol által kidolgozott Disaster Victim Identification (DVI) protokoll oktatása. A DVI 1980 óta az Interpol állandó munkacsoportjaként a 190 tagállam részére ajánlásokat fogalmaz meg és segítséget nyújt a halálos tömegszerencsétlenségek, katasztrófák, terrorcselekmények áldozatainak azonosításához.

áldozatfelismerés
A kép a gyakorlaton készült. (fotó: police.hu)

Az áldozatazonosító egység tagjai bűnügyi helyszínelőkből és nyomozókból, igazságügyi orvosszakértőből, valamint egy igazságügyi fogorvosszakértőből áll. A szakemberek az Interpol standardoknak megfelelően a DVI protokoll mentén közösen elvégzik a katasztrófa helyszíneken a holttestek összegyűjtését, szállítását, nyilvántartásba vételét, illetve feladatuk – a Nemzeti Szakértői és Kutató Központ szakértőinek bevonásával – az ismeretlen személyazonosságú holttestek azonosítása is.

A szigorú kiválasztási eljárást teljesítő tapasztalt és nyelveket beszélő szakemberek külföldi instruktorok vezetésével négynapos elméleti és gyakorlati képzésen vettek részt. A KR NNI a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karával és a Semmelweis Egyetem Igazságügyi és Biztosítás-Orvostani Intézetével szorosan együttműködve szervezte az oktatást, amelyen a résztvevők beállított bűnügyi helyszínen, illetve boncteremben ismerhették meg és gyakorolhatták az áldozatazonosítás egyes munkafázisait.

(forrás. police.hu)

Kapcsolódó

Magyar állampolgárságú terroristát fogtak el Kassán

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük