Áldozatazonosítás

Sokszor egy-egy tömegszerencsétlenségnél, terror akció után a legnagyobb gondot a súlyosan roncsolódott áldozatok azonosítása okozza. A műveletnek van egy szinte mindenhol követendő nemzetközi protokollja. Erről tartottak többnapos képzést az érintett magyar szakembereknek. 

Interpol módszer

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda  szervezésében  június 25-28. között folyt Budapesten az Interpol által kidolgozott Disaster Victim Identification (DVI) protokoll oktatása. A DVI 1980 óta az Interpol állandó munkacsoportjaként a 190 tagállam részére ajánlásokat fogalmaz meg és segítséget nyújt a halálos tömegszerencsétlenségek, katasztrófák, terrorcselekmények áldozatainak azonosításához.

áldozatfelismerés
A kép a gyakorlaton készült. (fotó: police.hu)

Az áldozatazonosító egység tagjai bűnügyi helyszínelőkből és nyomozókból, igazságügyi orvosszakértőből, valamint egy igazságügyi fogorvosszakértőből áll. A szakemberek az Interpol standardoknak megfelelően a DVI protokoll mentén közösen elvégzik a katasztrófa helyszíneken a holttestek összegyűjtését, szállítását, nyilvántartásba vételét, illetve feladatuk – a Nemzeti Szakértői és Kutató Központ szakértőinek bevonásával – az ismeretlen személyazonosságú holttestek azonosítása is.

A szigorú kiválasztási eljárást teljesítő tapasztalt és nyelveket beszélő szakemberek külföldi instruktorok vezetésével négynapos elméleti és gyakorlati képzésen vettek részt. A KR NNI a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karával és a Semmelweis Egyetem Igazságügyi és Biztosítás-Orvostani Intézetével szorosan együttműködve szervezte az oktatást, amelyen a résztvevők beállított bűnügyi helyszínen, illetve boncteremben ismerhették meg és gyakorolhatták az áldozatazonosítás egyes munkafázisait.

(forrás. police.hu)

Kapcsolódó

Magyar állampolgárságú terroristát fogtak el Kassán

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük