„Alekszej haldoklik” – állítja Alekszej Navalnij orvosa

A harmadik hete éhségsztrájkoló, börtönbe zárt Alekszej Navalnij ellenzéki politikus egészségi állapota rohamosan romlik, és „bármelyik percben meghalhat” – közölte szombaton a 44 éves ellenzéki aktivista, politikus egyik orvosa.

Jaroszlav Asihmin a családtól kapott vizsgálati eredményekre hivatkozva azt állítja, hogy Navalnij káliumszintje vészesen magas, ami szívleálláshoz vezethet, megemelkedett kreatininszintje pedig veseproblémákról árulkodik.

Az orosz ellenzéki politikus 18 napja éhségsztrájkol

„Az emberek nem érzik úgy, hogy újra egy gyilkosság szemtanúi”

– mondja az orvosa, akit még mindig nem engedtek be hozzá, sem más független orvosszakértőt.

„Alekszej haldoklik. (…) Az ő állapotában ez napok kérdése”

– állítja Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus orvosa Jaroszláv Asikmin, és szóvivője, Kira Jarmis Facebook-posztjában.

Navalnij kezdetben hátfájásra panaszkodott,

és azt mondta, kezdi nem érezni a lábait, később pedig arról számolt be, hogy folyamatosan magas láza van és köhög. Azt kérte, hogy saját orvosai megvizsgálhassák, amit azonban az orosz hatóságok megtagadtak, ezért a politikus 18 nappal ezelőtt éhségsztrájkba kezdett. Asihmin szavaihoz hasonló tartalmú bejegyzést tett közzé a Facebookon Kira Jarmis, Navalnij szóvivője is. Azt írta, ügyvédeit hétvégenként nem engedik be a politikushoz, így nem jutnak róla semmiféle információhoz; attól tartanak, hogy hétfőre meghal. Hozzátették:

amikor Navalnijt megmérgezték, Putyin elengedte őt külföldi kezelésre, mert rájött, hogy nem jönne jól neki Navalnij halálának közvetítése a sajtóban.

Most ugyanez történik, mindenki előtt, csak lassabban, és sokkal nehezebb hozzáférni Alekszejhez – írja a Telex.

Navalnij 18 napja kezdett éhségsztrájkba, ügyvédjei szerint több, mint 15 kilót fogyott

Az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) Vlagyimir megyei parancsnoksága kedden közölte, hogy

Navalnijt múlt kedden teljes körű orvosi vizsgálatnak vetették alá, és a konzílium kielégítőnek minősítette egészségi állapotát. A hatóság szerint sem Covid-19-et, sem tbc-t nem találtak nála.

Hétfőn visszahelyezték a csoportjához, és kilátásba helyezték kényszertáplálását. Navalnij egy időben lázra és köhögésre is panaszkodott, és azt írta, hogy a környezetében többen tbc-sek. Felesége, Julija Navalnaja kedden láthatáson volt nála Pokrovban. Az Instagramon közzétett beszámolója szerint egy

háromszor kétméteres szobában, üvegen át, telefonon beszélhetett a férjével, aki a leírása szerint továbbra is vidám, jó kedélyű, “igaz, nehezére esik a beszéd, időről időre leteszi a kagylót, és az asztalra fekszik, hogy kifújja magát”.

Vlagyimir Putyin orosz elnök bírálóját januárban vették őrizetbe,

amikor visszatért Németországból, ahol mérgezés miatt kezelték. Navalnij szerint az orosz kormány próbálta meg megölni, de ezt a Kreml következetesen tagadja. Több nyugat-európai laboratórium azonban megerősítette, hogy novicsok idegméreg került a szervezetébe tavaly augusztusban.

Navalnijnak két és fél évet kell sikkasztás miatt börtönben töltenie. Az eredetileg kiszabott felfüggesztett börtönbüntetését azért változtatták letöltendőre, mert nem megszegte a próbára bocsátás feltételeit: lábadozása idején nem jelentkezett személyesen az orosz hatóságoknál. Ő és támogatói már az eredeti ítéletet is politikailag motiváltnak nevezték.

Szombaton nyílt levélben fordult több mint 70 ismert személyiség Putyinhoz, orvosi kezelést követelve Navalnij számára

A levelet többek között aláírta J.K. Rowling, a Harry Potter-könyvek szerzője, Herta Müller, Louise Glück és Szvjatlana Alekszijevics Nobel-díjas írók, továbbá Björn Ulvaeus, az egykori svéd popeggyüttes, az Abba tagja, Benedict Cumbarbatch és Kristin Scott Thomas színművész, valamint Niall Ferguson és Simon Schama történés, valamint Nádas Péter író.

 

navalnij

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük