Sorting by

×

Alga-helyzet a Balatonban – ezek a helyek a leginkább érintettek

A Balatoni Limnológiai Intézet szakértője szerint a bőrirritációt és hasmenést is okozó algásodás egyelőre nem okoz problémát a népszerű balatoni strandokon. A nyugati kikötőkben, öblökben megjelent algák azonban már most a késő nyárra jellemző módon elszaporodtak.

Az Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézete nemrégiben közölte, hogy kutatóik mérései szerint az algavirágzás

a Keszthelyi-medencében a Balaton közepén is megfigyelhető volt.

Vizsgálataik alapján azonban egyelőre nincs nagy algatömeg jelen a vízben,

azt viszont elismerték, hogy az algák mennyisége a tó nyugati területein valóban erőteljes, a nyár végére jellemző növekedésnek indult. Emiatt múlt héten

speciális hajókkal gőzerővel kezdték meg a Balaton kotrását.

Somogyi Boglárka, a Balatoni Limnológiai Intézet szakértője a veol.hu-nak elmondta, a nyílt vízen ugyan nincs jelentős algatömeg, azonban

a kisebb, védett öblökben, nádasszegélyekben, csónakkikötőkben már mérhető az algák jelentős mennyisége.

Randa, de…..

Somonyi szerint azonban a strandokon, üdülőhelyeken egyelőre nem jellemző a zavaró látványt nyújtó, kékes zöldes színű, bőrirritációt és hasmenést is okozó algák megjelenése.

“Az algásodással megjelenő cianobaktériumok esetenként toxinokat termelnek, ezek pedig bőrirritációt okozhatnak az érzékenyebb bőrűeknél. Amennyiben valaki iszik a vízből, az enyhe emésztőrendszeri problémát, hasmenést okozhat.

Fontos azonban, hogy az algásodás nem feltétlenül jár együtt toxintermeléssel. Az alga a vízben szemmel jól látható, ha ilyet észlel valaki, inkább távolabb strandoljon a gyermekével”

– mondta a BLI szakértője, aki szerint

a víz felszínén, egy-két centiméter mélyen megjelenő algatömegek képesek mozogni, napszakonként vagy nagyobb szélben akár helyet is változtatni.

A víz minőségét folyamatosan ellenőrzik a balatoni üdülőhelyeken,

ahol mindeddig nem tapasztaltak nagymértékű algásodást. Az ezzel kapcsolatos bejelentéseket leginkább a hajókikötőkből, horgászhelyekről kapták.

Forrás

koronavírus-fertőzöttek

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.