Alig, hogy elsöprő többséggel megválasztották, már menesztenék is „a nép szolgáját” 0 311

Kevesebb mint két nap leforgása alatt csütörtökre több mint 25 ezer szavazatot gyűjtött össze az ukrán elnök honlapján az az elektronikus petíció, amelynek szerzője lemondásra szólítja fel Volodimir Zelenszkij hétfőn beiktatott államfőt.


Zelenszkijre az elnökválasztáson „tiltakozásból” szavaztak a választók

A szabályok értelmében bárki tehet fel szavazásra az elnöki honlapon bármilyen kezdeményezést, és ha petíciója három hónap alatt eléri a 25 ezer támogató szavazatot, akkor arra 10 munkanapon belül válaszolnia kell az államfőnek.

A petíciót egy bizonyos Makszim Bezruk regisztrálta szerdán. Indoklásában azt írta, hogy Zelenszkijre az elnökválasztáson „tiltakozásból” szavaztak a választók, vagyis azért, mert minden jelölttel szemben ellenszenvet éreztek, ezért valójában nincs mögötte 73 százalékos támogatottság.

„Az Ön személyisége egyáltalán nem egyesíti az ukránok többségét”

– szögezte le. Szemére vetette Zelenszkijnek, hogy sem választási programja nem tartalmazott konkrét ígéreteket, iránymutatást, sem beiktatása óta nem fedett fel terveiből semmit. „Az Ön első nyilatkozatai és intézkedései csalódást okoztak az Ön választóinak, és felborítják a nép mostani ideiglenes konszolidációját” – fogalmazott a szerző.

Utalva Zelenszkij filmsorozatának címére, amelyben színészként Ukrajna elnökét játssza, és amelyről pártja a nevét kapta, a petíció szerzője kijelentette: elfogadhatatlan, hogy a „nép szolgája” ne rendelkezzen erkölcsi elkötelezettséggel a népe iránt. „Ezért mi, az ukrán nép követeljük az Ön azonnali lemondását” – áll a petícióban.

A petíció nem értelmezhető komoly kihívásnak

Zelenszkij a kampány alatt folyamatosan azt hangoztatta, hogy nem fog ragaszkodni a hatalomhoz, kész lemondani, ha nem érzi a nép támogatását. Előrebocsátotta, hogy csak öt évre vállalja az elnökséget, és nem indul majd egy újabb ciklusra. Ígértet tett arra is, hogy mihamarabb a parlament elé terjeszti az elnök leváltásának módját, az impeachment-eljárást szabályozó törvényjavaslatot.

Ugyanakkor egy ilyen petíció – 25 ezer fős ellentáborral a gyakorlatilag elkezdődött parlamenti választási kampányban – aligha értelmezhető komoly kihívásnak és érdemesnek arra, hogy valóban fontolóra vegye lemondását, különösen annak fényében, hogy a felmérések szerint pártja magabiztosan vezeti a népszerűségi listát.


(Forrás: MTI)

Kapcsolódó

Zelenszkij letette az elnöki esküt és bejelentette a parlament feloszlatását

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb cikkeink

figyelem

Kigyulladt egy huszonöt négyzetméteres használaton kívül fabódé a Csörsz utcai Mom Sport tetején a XII. kerületben, írja a Katasztrófavédelem. A TŰZOLTÓK …

„Köszönöm szépen!” – ezt ismételte meg Farkas Flórián többször is, amikor a most nyilvánosságra került OLAF-vizsgálatról és az 1,6 milliárdról …

A 2018-as kompetenciamérés alapján a szakközépiskolások (régebben szakiskolások) teljesítménye minden korábbi felmérés eredményénél gyengébb. Ez a csapnivaló eredmény pedig a …

kalman-olga

Kálmán Olga DK-s főpolgármester-jelölt programjában kiemelt helyen szerepel a Tarlós István által leállított panelprogram folytatása. Ígéret szép szó… Az ellenzéki …

Pin It on Pinterest