Alkotmánybírósági “simi-simi” a Fidesz-KDNP-nek – mindent jól csináltatok, fiúk!

Az Alkotmánybíróság megsemmisítette a Kúria Fidesz-KDNP-t elmarasztaló döntését arról, hogy nem ildomos saját felhasználásra aláírást gyűjteni az európai parlamenti választáson való induláshoz szükséges, a Nemzeti Választási Iroda által hitelesített támogatói aláírásgyűjtőívek árnyékában.

A függetlenség, az baromi fontos…..

Az Alkotmánybíróság szerint a választási eljárásról szóló törvény nem tiltja a jelölő szervezeteknek, – jelen esetben a Fidesz-KDNP-nek – hogy választási kampányban a jelöltállításon kívül más célra aláírást gyűjtsenek, észszerű értelmezés mellett sem az alapelvekből, sem a törvény más szabályából nem vonható le ilyen következtetés, közölte a testület. Szerintük:

döntésével a Kúria önkényesen egészítette ki a törvény zárt szabályozását

-írta az Index.

Smafu – minek nevezzelek….?

A Kúria a Momentum Mozgalom által csatolt videofelvétel alapján megállapította, hogy a Fidesz-KDNP aktivistái 2019. április 8-án 18 óra 38 perckor Budapesten, a Kálvin téri aluljáróban aláírásokat gyűjtöttek. A pártszövetség logóival ellátott kihelyezett pulton a

„Nekünk Brüsszelben is Magyarország az első! Május 26.”

felirat szerepelt, a pulton elhelyezett aláírásgyűjtő lapok fejrészén a

„Támogatom Orbán Viktor programját, állítsuk meg a bevándorlást!”

felirat volt olvasható, az aktivisták pedig többször is azt állították, hogy az európai parlamenti választásra gyűjtenek aláírásokat.

A videófelvétel alapján a háromtagú kúriai bírói tanács megállapította, hogy a fideszes-KDNP-s aktivisták aláírásgyűjtése

  • egyértelműen nem a 2019-es európai parlamenti választásokhoz szükséges ajánlások gyűjtésére irányult;
  • a választópolgárok az elhangzott tájékoztatás ellenére aláírásukkal valójában nem a FIDESZ-KDNP jelöltállítását támogatták;
  • a jelölő szervezet nevében eljáró személyek olyan tevékenységet folytattak, amely a választópolgárok megtévesztésére alkalmas volt.

A Kúria megítélése szerint a választópolgárok megtévesztése önmagában sérti a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét és felvetődik, hogy a jelölőszervezet célja az aláírások kampánytevékenység során történő további felhasználása, választói adatbázis kialakítása.

Fidesz “e má…..”

A döntéssel szemben a Fidesz-KDNP fordult az Alkotmánybírósághoz, sérelmezve, hogy a Kúria úgy hozott döntést, hogy nem biztosította számukra a nyilatkozattétel lehetőségét, illetve a döntés nem vette figyelembe a jelölő szervezeteket is megillető véleménynyilvánítási szabadságot és a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás elvét önkényesen értelmezve egyben önkényesen korlátozta is e jog gyakorlását.

Az Ab szedai döntésében kimondta, hogy a Kúria egyáltalán nem értékelte az indítványozó magatartásának alapjogi vonatkozásait, holott a testület szerint választási kampányban különösen, de attól függetlenül is a véleménynyilvánítási szabadság által védett egy politikai szervezet és támogatói vagy választói közötti kommunikáció, így a határozat értelmében már önmagában attól alaptörvény-ellenes a Kúria döntése, hogy az ügy alapjogi vonatkozásait nem észlelte.

A határozathoz a 15 tagú testületből egyetlen alkotmánybíró sem fűzött különvéleményt.  A határozat teljes szövege elérhető az Ab honlapján

Kapcsolódó

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük