Áll a bál a pszichológusoknál – egy botránykönyv miatt háborognak

Alig néhány hónapja jelent meg  a PszichoBiznisz című könyv.   A mű szakmai körökben  hatalmas indulatokat gerjesztett. A pszichológusok a segítő hivatás lejáratásáról beszélnek és arról, hogy az írás miatt sokan elfordulnak a segítőktől, mert meginog a beléjük vetett bizalmuk. A könyv szerzője  Szigeti Ildikó a Városi Kurir munkatársa is, visszautasítja a vádakat, de azt elismeri, hogy leleplező célzattal írta a könyvet.  

A pszichológusok szerint

minden tudományos alapot nélkülöző, hatásvadász botránykönyv. A szerző szerint tanulmányokkal alátámasztott, tényfeltáró írás. Akárhogy is, hatalmas indulatokat kavart szakmai körökben a nemrégiben megjelent PszichoBiznisz című kiadvány. A személyeskedésektől sem mentes „vitában” a hozzászólók egy emberként támadták a könyvet jegyző, amúgy szintén pszichológusként dolgozó Szigeti Ildikót.

A kritikusok úgy vélik,

sokat árt a segítőknek ez az írás, mert alkalmas lehet arra, hogy eltántorítsa a segítségkérőket attól, hogy szakemberhez forduljanak. Többen kifogásolták, hogy a szerző csakis azért „épült be” közéjük, hogy aztán jól lejárassa őket és mindazt, amit és ahogy csinálnak. Külön kiemelik azt a részt, amelyben – mint fogalmaznak – “prostituáltakhoz hasonlítja a pszichológusokat”, de a pszichológiai tesztek „leleplezéséről” szóló fejezetet sem nézték jó szemmel a kollégák.

Akadt azonban olyan hozzászóló is, aki szerint éppen ideje volt megfogalmazni a „rendszer kritikáját”, és kifejezetten bátor, előre mutató kezdeményezésnek nevezte a PszichoBizniszt. A kommentelő rámutatott arra is, hogy „ha egy könyv elegendő ahhoz, hogy megingassa a pszichológus szakma alappilléreit”, akkor bizony nagyobb a baj, mint amit az írás sejtetni enged.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük