Áll a bál a Velencei-tónál! – Felszámolás alatt áll az agárdi szabadstrand egy részét beépítő cég!

Ahogy arról beszámoltunk, 8.4 millió forintért a Surf Core kft. egy 551 négyzetméteres part menti területet bérelhet a Velencei-tó partján, az agárdi szabadstandon az aláírástól számított 60 évig, azaz 2076-ig. A területen a bérlő a part menti 30 méteres védett építési sávon belül, egy 400 négyzetméter alapterületű, legalább három szintes épületet tervez felhúzni, apartmanokkal, vendégszobákkal. A Gárdonyi Közlöny tovább kutakodott a “szerencsés cég” körül és felettébb érdekes dolgokat talált.

Hungarikum!

Az Opten cégadatbázis információi alapján a felszámolási eljárást, pontosabban a fizetésképtelenségi eljárás megindítását szeptember 20-án kezdték meg a Surf Core Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-vel szemben.

Ez az a cég, amely a városvezetés jóvoltából 8.4 millió forintért 2076-ig bérel az agárdi szabadstrandon egy 551 négyzetméteres zöldterületet, ahol a borítóképen is látható háromszintes apartmanházat tervez építeni.

A Fejér Megyei Főügyészség a szerződés miatt pert indított az önkormányzat és a vállalkozás ellen a földhasználati jog törléséért, a szerződés semmisségének megállapításáért és az eredeti állapot helyreállításáért.

A Surf Core Kft.-nek számos esetben meggyűlt a baja az adóhatósággal. 2012-ben és 2013-ban az APEH Fejér Megyei Adóigazgatóság Hátralékkezelési Osztálya indított végrehajtást ellenük. 2017 és 2019 között a NAV Fejér Megyei Adó- és Vámigazgatóság Hátralékkezelési Osztálya három(!) esetben tette ugyanezt. Tavaly pedig a NAV Dél-budapesti Adó- és Vámigazgatóság Hátralékkezelési Osztálya, és újabb három(!) esetben a Székesfehérvári Városi Bíróság indított végrehajtást a céggel szemben.

A Surf Core Kft. tulajdonosai által üzemeltetett további cégek is hasonlóan prosperáltak,

összesen négy érdekeltségük áll vagy állt kényszertörlés alatt, további négyet pedig felszámoltak. Az Opten adatai szerint a Surf Core Kft.-t a felszámolási eljárás során mint adóst is megnevezik, a bíróság pedig a cég fizetésképtelenségét is megállapította. A bíróság által kirendelt felszámoló a Divitas Capital Felszámoló Kft. Mindezek után, október 6-án a gárdonyi képviselő-testület kormánypárti képviselői továbbra is kitartottak a terület építési szabályzatának módosítása mellett annak érdekében, hogy a felszámolás alatt álló, fizetésképtelen cég építkezhessen a tóparton.

A napirend tárgyalása során az ülést vezető polgármester, Tóth István – elhallgatta vagy nem is tudta – de elmulasztotta tájékoztatni a jelenlévőket a cég felszámolásáról, e nélkül tette fel szavazásra a módosításokat. Ugyanakkor a képviselő-testület szintén kormánypárti tagjai egytől-egyig elutasították a szabadstrand beépítése ellen írásban benyújtott közel harminc lakossági véleményt.

Adott tehát egy fizetésképtelen a megalakulása óta állandó adóhátralékkal rendelkező, hamarosan megszűnő cég

Tulajdonosaik eddig közel tucatnyi céget bedöntöttek, továbbá jelenlegi is perben állnak a Főügyészséggel.

Hogyan történhet meg az, hogy a város és annak vezetése még mindig hosszútávon, több mint fél évszázados együttműködésben számol velük?!

Egy normális világban az ilyen cégre egy alkalmas és felelős hivatal azonnal páros lábbal rárúgja az ajtót, de Gárdonyban bagóért 2076-ig vízparti ingatlant bérelhet, mi több…építkezhetnek is rajta! Erre a cikkre kétféle reakció érkezhet majd a polgármestertől: agyonhallgatja, ahogy általában a zavaros ügyeket szokta, vagy baloldali hisztériakeltésnek értékeli. De egy biztos! A Surf Core Kft.-től nem fog elhatárolódni, ahogy a szerződésüket sem fogja felbontani. Ez pedig az önleleplezés és a háttérben erősen meghúzodó sumákolás legegyértelműbb jele lesz!

A hozzászólásokból….

“Az az eset önmagáért beszél! Gárdony város képviselő testületét, nem lehet megvádolni a JÓ GAZDA GONDOSSÁGÁVAL! KÁRTÉTEMÉNY EZ A JAVÁBÓL, EZZEL AZ A PROBLÉMA, HOGY EZ A JAVA, A KÖZÖSSÉGI TULAJDONUNK! “Java (főnév) Birtok, jószág, egy személy, közösség tulajdona. (Többes számban használva.) A család szorgos munkával gyarapítja javait. A vándor javai elférnek egy csomagban. A gazda minden java az istállóban álló két tehén.””

“Nem csupán bérbeadásban, hanem értékesítésben is gondolkodott Tóth István. Sőt, abban az időpontban szavazta meg a testület a SURF- CORE_nak történő értékesítést, amikor már felszámolási eljárás alatt volt a cég. Ez kiderül a következőkből: 2017-ben az önkormányzat képviselő testülete határozatot hozott arról, hogy ezt a területet, amelynek a besorolása zöldterület forgalomképessé, vagyis eladhatóvá nyilvánítja. A Kormányhivatal indoklása szerint a zöldterület forgalomképtelen nemzeti vagyon, amelynek eladását törvény tiltja, különös tekintettel arra is, hogy az eladás közérdeketsért. A Kormányhivatal által hivatkozott törvény szerint a zöldterület a környezet klimatikus viszonyainak megőrzését, ökológiai rendszerének védelmét, a pihenést és a testedzést szolgálja. A fentiekre hivatkoztam a partnerségi egyeztetéshez , kiegészítve azzal, hogy véleményem szerint a fentiek joggal engedik feltételezni, hogy most már nem bérbe adni, hanem értékesíteni akarja az önkormányzat a Tini szabad strandból kiszakítandó területet. Tóth István válaszában a partnerségi egyeztetési dokumentumban elutasította az észrevételemet – a többi 29 lakossági észrevétellel együtt. Továbbá szerepel az indoklásban a következő mondat: “A Képviselő-testületi döntés nem változott meg az ingatlan hasznosítását illetően.”

Kapcsolódó

Foró: Gárdonyi Közlöny

 

Áll a bál a Velencei-tónál! - Felszámolás alatt áll az agárdi szabadstrand egy részét beépítő cég!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük