Sorting by

×

Állampolgár kontra a “szolgálunk és védünk”

Tudta, hogy a rendőrség Magyarországon külön Twitterfiókot rendszeresített arra, hogy az őt eltartó “köz” probléma esetén ott is jelezhesse óhaját-sóhaját. Esetünkben a honpolgár meg is tette, de a reakcióban nem volt benne köszönet.

Fékezett habzású “szolgálat és védelem”

Világos, hogy a rendőrök nem ugorhatnak minden közösségmédiás posztra, de az is fura, hogy minek tartanak fent a lakossággal kapcsolatot tartó Twitter-fiókot, ha ilyen egyszerűnek tűnő esetekben is mereven elutasítják, hogy bármilyen szinten foglalkozzanak a netes bejelentésekkel – írja a 444.hu.

Az egész azzal indult, hogy Penumbra felhasználó, a rendőrséget betagelve a bejegyzésébe, a következőt írta ki:

“Toljátok ide a szolgálati biciklit a Szerdahelyi és a Dankó sarkára aztán szabad intézkedni a képen látható autó kapcsán, amelyik itt áll kb 1 hete, rendszáma nincs (elöl sem) és belóg a kereszteződésbe a térfigyelő kamera alatt. Üldözzétek a bűnt vagy valami.”

A hangnem kétségtelenül sajátos, de erre vonatkozóan nem tartalmaz megkötést az oldal üzemeltetője. A bejelentő fotót is mellékelt az állítása mellé:

fotó: twitter

Amire a következő volt a rendőrség válasza:

“Ilyen esetben – csak képfelvétel, Twitter üzenet alapján – a rendőrség nem indít eljárást. Ha megalapozottnak ítéled a szabálysértést, kérjük, tegyél feljelentést az illetékes rendőrkapitányságon!”

A válasz nem volt kielégítő, ezért diskurzus indult

“Ha nem lennétek olyanok amilyenek, akkor elég lett volna egy “Köszönjük, hogy felhívta a figyelmünket, megnézzük a dolgot.” De hát a pógár tegyen feljelentést miközben naponta jár arra rendőrautó… Nem szégyellitek magatokat?”

Ezen a ponton úgy tűnt, hogy a rendőrség nyeri a szócsatát a beszólogatós polgárral szemben:

“A tv. megkülönbözteti a hivatalból és a feljelentés alapján indított szabálysértési eljárást. Önmagában egy kép nem bír bizonyító erővel. Azért szükséges a feljelentés, hogy a vélelmezett szabálysértés körülményeit (pl. hely, idő, bizonyítékok, bejelentő adatai) tisztázhassuk.”

Ám ekkor – az eddig szóváltás másnapján – Penumbra olyan fotóval jelentkezett,

ami azonnal elhallgatta a rendőrséget, de annyira, hogy nekem sem válaszolnak egy napja az ügyben feltett kérdéseimre. A felhasználó ugyanis arról tett ki friss képet, hogy időközben nemhogy elhaladt egy rendőrautó a látványosan szabálytalanul parkoló, rendszám nélküli autó mellett, hanem le is parkolt mögötte, a rendőrök kiszálltak belőle intézkedni, de a szabálytalanul parkoló autóval így sem voltak hajlandók foglalkozni:

fotó: twitter

Panumbra ezt annyival kommentálta, hogy

“Ma reggeli kép. Láthatólag a kedves kollégáknak nem az autó állt az intézkedés középpontjában hanem valami csövest piszkáltak. Köszönöm, nekem nem kell itt a törvénnyel takargatni azt, amiért valamit nem akartok elvégezni. Nincs több hozzáfűzni valóm.”

Jelenleg itt tart a beszélgetés a direkt honpolgári bejelentésre fenntartott közösségi felületen.

Kapcsolódó

átver

Egy hozzászólás itt: “Állampolgár kontra a “szolgálunk és védünk”

  • 2019.03.22 - 09:28
    Közvetlen hivatkozás

    A valódi rendőr ha szabálysértés vagy bűncselekményt észlel – köteles intézkedni!
    Ez ilyen egyszerű – ha nem intézkedik akkor nem valódi rendőr és ezt már tudjuk 2012.01.01-től…!

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.