Állampusztai tésztagyár

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága büszkén kürtölte világgá, hogy a büntetés-végrehajtás már exportra is gyárt tésztát.

Nincs ezen semmi csodálkozni való, sokoldalúak Magyarországon a börtönök, ha kell országvédő drótkerítést gyártanak, hajtogatnak, ha kell a fogvatartottak megépítik a saját körletüket, máskor helyt adnak a konténer járványkórháznak. Ez utóbbit rekordgyorsasággal építették föl az ország közepén azóta se tudni fogadott-e egyetlen COVID-os beteget is. Mindegy is, kicsire nem adunk.

Na, de nézzük a mai gasztronómiai beszámolót, pontosabban a BVOP tésztagyárát

Az Állampusztai Kft. nagymajori tésztaüzeme 2017 augusztusában kezdte meg a gyártást, az itt dolgozó elítéltek azóta 17 féle tésztát készítenek. A kínálatban a cérnametélttől a spagettiig, a széles metélttől a gépi tarhonyáig szinte minden megtalálható.

Szarvacskából és tarhonyából készül a legtöbb,

de az eperszalag és az eperkocka mellett nagy a kereslet a fogvatartottak által kézzel készített 8 tojásos házi jellegű lebbencstészta iránt is.

A tésztaüzemben jelenleg 26 fogvatartott dolgozik, ők készítik azokat a három tojásos tönkölylisztből készült tésztakülönlegességeket, amelyekből most több mint 3 tonna került a szigetországba.

Na, szóval mostantól ezzel etetjük a briteket. Kellett nekik kilépniük az Európai Unióból.

A kiváló minőségű tészták előállításához alapanyagaként jó minőségű magyar gabonát és tojást használnak az elítéltek, előbbiből naponta közel két tonnát, utóbbiból pedig 7 ezer kilogrammot.

És most jön a lényeg!

A tésztaüzem a nagyobb tésztagyártással foglalkozó cégektől eltérően a sok kézimunka erőt igénylő tésztafélék előállítására is képes, így új termékként a közelmúltban az angol megrendelő számára készülő tönkölybúzaliszt alapú kóser tészta is felkerülhetett a gyártott termékek közé.

Naná, hogy az Állampusztai tésztagyárban van elegendő kézimunka. De, ha éppen nincs a BVOP könnyedén gondoskodhat az utánpótlásról, pontosabban fogvatartottak diszponálásáról. AZ ország bármely szegletéből “toborozhatnak” megbízható munkaerőt.

Ki van ez találva kérem!

A börtöncégek – fogvatartotti munkaerő bevonásával – saját gabonát, gyümölcsöt, zöldséget termesztenek, baromfit nevelnek, de széles a skála az elítéltek munkavégzésével előállított ipari termékek palettáján is, hiszen a fegyencek a bakancstól az irodabútoron át az egyenruháig számtalan terméket állítanak elő.

Már csak az a kérdés, hogy a britek tudják-e, hogy ez a kóser tészta egy magyar börtönben készült.

Egészségügy ezt kapd ki: vadat és halat, s mi jó falat, de a belengetett pénz továbbra is “az ablakban”

Tianon

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük