Állatrendőrsége lesz Magyarországnak! - Egy ötlet, aminek 100%os a támogatottsága... - Városi Kurír

Sorting by

×

Állatrendőrsége lesz Magyarországnak! – Egy ötlet, aminek 100%os a támogatottsága…

Budapesten és Pest megyében felállítok és útjára indítok nemzetközi példák alapján egy különleges, állatrendőrség gyűjtőfogalom alá tartozó szervezetet – jelentette be Dr. Fülöp Erik független országgyűlési képviselő.

Hirdetés

Szinte 100%-os a támogatottsága

Az ÁRMO civil kezdeményezésnek köszönhetően már hosszú ideje közbeszéd tárgyát képezi az állatrendőrség felállítása. Emellett a NÁSZ Egyesület 2021 tavaszán nem reprezentatív kutatást végzett a lakosság körében, mely rendkívül sikeresnek tekinthető, hiszen segítségével átfogó képet kaphattunk arról, hogy a lakosság túlnyomó többsége, szinte száz százaléka támogatja az állatrendőrség felállítását és világossá vált az is, hogy mely funkcióit tartanák a leghangsúlyosabbnak.

A kutatás eredményei szerint az állatrendőrség támogatottsága a lakosság körében 99,3 százalékos, a társadalom pedig egyetért abban, hogy szükség van az állatvédő szervezetek és a hatóságok közötti együttműködés fokozására, mivel ettől az állatvédelem hatékonyságának növekedése lenne várható. Szintén kiugró a támogatottsága a felnőtt lakosság és a gyermekek állatvédelmi edukációjának.

Kiemelkedően magas volt az egyetértés abban is,

hogy az állatrendőrségnek egy olyan szervezetnek kell lennie, amely regionális szinteken működik és olyan ellenőr-csoportokból áll, akik ismerik a lokális viszonyokat, a helyi állatvédő szervezeteket és a hatóságokat is. Az egyesület 2021 tavaszán már végzett egy hasonló felmérést, akkor az állatvédő szervezeteket kérdezte meg az állatrendőrség felállításának szükségességéről.

A két kutatás eredményeit összevetve kijelenthető, hogy mind a civil szervezetek, mind pedig a társadalom egyöntetűen fontosnak tartja az állatvédelem hatékonyságának fokozásához az állatrendőrség felállítását, ráadásul ugyanazokat a működési területeket tartanák kiemelkedő jelentőségűnek.

Éppen ezért a Nemzeti Állatvédelmi Szolgálat pilot projekt keretében megkezdi működését Budapesten és Pest megyében, a hosszútávú cél a további terjeszkedés és az országos lefedettség elérése. A szervezet működése nem példanélküli a világban, hiszen számos országban működik olyan, gyakran állatrendőrség gyűjtőfogalom alá tartozó egység, amely nem a hivatásos állomány tagja, ugyanakkor a kapcsolódó szervekkel, hatóságokkal kötött együttműködéseknek köszönhetően koordinációs szerepet is be tud tölteni.

Tapasztalatszerzés….

A Nemzeti Állatvédelmi Szolgálat Egyesület már egyeztetett a témában a San Antonio-i állatrendőrséggel, amely 2006-ban alakult meg, így 15 év szakmai tapasztalatát tudták a NÁSZ-szal megosztani.

Az amerikai szervezet három célt tűzött ki maga elé: a meglévő törvények fokozottabb érvényesítésére, a kóbor állatállomány ellenőrzésére, a gazdásítási arány növelésére törekednek a kezdetektől fogva.

A Nemzeti Állatvédelmi Szolgálat Budapesten és Pest megyében komplex feladatokat fog ellátni:

  • állatmentésekben vesz részt,
  • a mentett állatok elhelyezéséről és ellátásáról gondoskodik,
  • a kóborállat-állomány csökkentése érdekében ivartalanítási akciókat hajt végre,
  • ellenőrzi a területen élő állatok jólétének biztosítottságát,
  • edukációs kampányokat tart gyermekeknek és a felnőtt lakosságnak egyaránt, természetesen munkája során a hatóságokkal is együtt fog működni.

A szervezet pártpolitikától független

Ez remek, de hogyan jutottunk odáig, hogy állatvédelem-ügyben eszébe kell jusson egy szervezet életre hívójának megjegyezni, hogy a politika oda nem teheti be egyik szőrös lábát sem?!

Kapcsolódó

 

Állatrendőrsége lesz Magyarországnak! - Egy ötlet, ami
illusztráció: V.K.
Hirdetés
átver

Mátrai Anna

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.