Állítsátok meg a turistákat!!!!

Egy kutatás valami olyasmivel fogalakozik ami szinte itt sincs még. Az  overturizmus okai között  bújtatottan ugyan az elvándorlásból adódó munkaerőhiány is, ott van méghozzá vastagon. Ne feledjük a turistaáradatot főként munkaerő, és az ebből adódó szakemberhiány miatt nem tudjuk kezelni.

Mit adnak nekünk a turisták, és mi nekik?

Magyarországra egyelőre nem jellemző a helyiek életminőségét és a természeti értékeket veszélyeztető túlzott turistaáradat (overtourism), de jelei már vannak, ezért időben fel kell készülni megelőzésére, kezelésére – hangsúlyozta a KPMG könyvvizsgáló és tanácsadó társaság tanulmányában.

Az overtourism az a jelenség amikor egy települést vagy térséget turisták tömegei lepik el, rontva ezzel a helyiek életminőségét vagy rombolva a természeti környezetet.
A közleményben Indra Dániel, a KPMG turisztikai tanácsadó részlegének vezetője kifejtette, Magyarországon is vannak már jelei az overtourismnak, példaként a tavalyi népszavazást említette a budapesti bulinegyedben, ahol a helyieknek gondot okoz a vendégek nagy száma. Vannak már elégedetlen hangok nyáron a Balaton környékén is – tette hozzá. A “túlzott elturistásodás” hátterében az internetes bakancslisták megjelenése, a rövid távú lakáskiadás (airbnb), valamint az olcsó repülés áll.

Menekülő munkaerő

A kutató a Magyarországról elmenekülő munkavállaló tömegek hiányát nem említi ugyan, de tény, hogy több munkavállalóval megoldható lenne  a gond. Arról sem szól a tanulmány, hogy az Orbán kormány működésének nemzetközi visszhangja előbb, utóbb úgy is elkedvetleníti azokat, akiknek a “bakancslistáján” egyenlőre még előkelő helyet foglal el Budapest, vagy a Balaton.

A túlzott turizmus egyik jele, hogy bizonyos pontokon kapacitásszűke kezd kialakulni. Az első példa erre a szakértő szerint a Liszt Ferenc repülőtér, amelynek forgalma 2013-ról 2018-ra 8,5-ről 15 millió utasra nőtt, főszezonban telített.

Kapcsolódó

Azt mondod Balaton, azt mondják: coki – a bekebelezés folyamatban

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük