Amikor a fagyi visszafelé képen nyalta Vidnyászky Attila tekintetest, a Nemezi Színház fura urát

Az elmúlt év decemberében a Nemzeti Színház igazgatója berágott a Színház című szakmai folyóiratra és közölte: letiltja náluk a színház képeinek használatát. Most a fagyi visszanyalt. 

Irgum-burgum!

Vidnyánszky döntése nem hirtelen felindulásból következett be. A nemzeti igazgatója folyamatosan dolgozik azon, hogy elszakadva a valódi szakmájától, tanulva a kormánytól, létrehozza a maga párhuzamos valóságát. Ezt a törekvést bizonyítja az alternatív színházi szövetség gründolása mellett az is, hogy az elmúlt évben visszautasította a Kritikusok céhe az “év legjobb rendezésért” neki ítélt díját is.

Most azonban “valóság-nagybátyánk” is ringbe szállt és orrba nyomta a direktort

“A Nemzeti Színház Szász János rendezte Macskajátékáról Adrienne Dömötör írt nekünk. Mivel Vidnyánszky Attila nemrég kijelentette, hogy főszerkesztőnk, Tompa Andrea politikai meggyőződése miatt a korábbi gyakorlattól eltérően nem ad többé fotót nekünk, András Forgách csodálatos rajzaival illusztráltuk a cikket.”

-írja az érintett Színház című folyóirat. Majd egy egészen kiváló írásban elemzi Örkény Macskajátékának legújabb, Szász János által a Nemzetiben színpadra állított előadását.

Galériában Forgács András rajzai

2020. Trianon, Vidnyánszky és a nacionalizmus éve?

A teátrum Trianon100 Programjában szerepel a Wass Albert szövegei, valamint korabeli dokumentumok alapján készülő Tizenhárom almafa című bemutató. A darab Vidnyánszky Attila rendezésében március 6-tól látható. A mű színrevitelének célja – a színház közleménye szerint –, hogy bemutassa a “nagy világrendben” állhatatosan tovább élő kis nép harcát és életre ítéltségét.

A Wass Albert-bemutatóhoz kapcsolódva az emlékévben tizenhárom almafát ültetnek el, február 27-én a Nemzeti Színháznál és tizenkét, a trianoni döntés következtében veszteséget szenvedett településen. (MTI)

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük