Kerítésen innenBanánköztársaság

Ez lesz amikor a kormány leveszi az ársapkákat – Nem riogatás, matematika

ársapka

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter minapi nyilatkozata, miszerint “az ársapkák betöltötték a szerepüket, de mivel az energiaválság még tart, és az árak egyre emelkednek,” előbb-utóbb ki kell vezetni őket.” De mi lesz azután, erre a kérdésre kereste a választ az ATV Raskó György agrárközgazdász segítségével.

A vásárlók reakciói a lehető legtermészetesebbek lesznek, de ez nem vígasz

Az agrárközgazdász szerint intenzív felvásárlás jöhet az ársapkák eltörlése előtt. A Független Benzinkutak Szövetségének elnöke úgy látja, nehezen fognak kijönni a mostani helyzetükből, vissza kell nyerniük a vásárlóikat.

“Az ársapkák betöltötték a szerepüket, de mivel az energiaválság még tart, és az árak egyre emelkednek,” előbb-utóbb ki kell vezetni őket,

mondta a gazdaságfejlesztésért felelős miniszter, akit még MNB alelnök korában így jellemzett Index már 2014-ben így jellemzett az index:

A szürke eminenciás, aki a magyar gazdaság passzátszelét fújja

Csak egy kis magyarázat vagy valami más?

Nagy Márton elmondta, hogy azért rögzítették az árakat, mert ársokk érte a gazdaságot, amit tovább súlyosbított a háború.

Raskó György szerint az élelmiszerekre kibocsátott ársapka hozzájárult a Fidesz kétharmados győzelméhez, hiszen a februárban az alapvető élelmiszerekre meghozott árstop a lakosság körében pozitív visszajelzést váltott ki. Az agrárközgazdász hozzátette, hogy az árstopok következményei azonban már láthatóak: a kiskereskedelmi láncok az árstop miatt elszenvedett vereséget más termékekre terhelték rá, ezért nekik nagy veszteségük nem keletkezett. A független boltokban, ahol kevesebb árucikk van, ez az átterhelés nehezebben valósulhatott meg.

Élelmiszerinfláció

Raskó szerint Magyarországon az élelmiszerinfláció az elmúlt hónapokban nagyobb mértékben emelkedett, mint Európa bármely más országában. „Valószínűleg lesz egy intenzív vásárlás, mert úgy látom, október elsejétől az élelmiszerekre vonatkozó árbefagyasztás megszűnik” – folytatta Raskó. Arról is szólt, hogy a világpiaci árak alakulása azt vetíti előre, hogy az alapvető élelmiszerek ára 30-50 százalékkal drágulni fognak az ársapka eltörlése után. Kérdésként vetette fel, hogy az árstopok megszűnése után csökkentik-e azt az árterhelést, ami az árbefagyasztott termékek veszteségeit próbálta fedezni. Megjegyezte, hogy valószínűleg nem fognak csökkenni az árak. Az árstop felpörgette az inflációt – tette hozzá.

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Kapcsolt

Friss!