Tech - Tudomány

Amikor valóban elérkezik a világvége

világvége

A világvége elkerülhetetlen, hiszen az Andromeda ütközési pályán halad felénk, 110 kilométer per másodperc sebességgel. Az Androméda a legtávolabbi “dolog”, ameddig az emberi szem (különböző eszközök segítségével) még látni képes.

A világvége? Győz az Androméda

És bár első pillantásra az Androméda és a Tejút közötti távolság leküzdhetetlennek tűnik, mindkét galaxis 110 kilométer/másodperces sebességgel vonzza egymást, ez a tendencia a következő 4 milliárd évben is folytatódni fog, amikor elkerülhetetlenné válik az összacsapás és az összeolvadás, amelynek vége egy új galaxis lesz. A csillagászok úgy vélik, hogy a legtöbb csillag és naprendszer mindkét galaxisban túléli az egyesülést az őket elválasztó távolság miatt; az esemény azonban végső soron megváltoztatja a Helyi Csoport szerkezetét, a hozzávetőleg 30 közeli galaxis kozmikus szomszédságát, amelyhez mi is tartozunk.

Az “új Világ”

Az Androméda a következő 2 milliárd évrben megközelíti a Tejútrendszert, ami elég ahhoz, hogy korongja az éjszakai égbolt legmasszívabb objektumává váljon. Ettől kezdve egészen a következő 3,7 milliárd évig az Androméda eléri maximális méretét, majd a következő 20 millió évben egyesülni kezd galaxisunkkal, mivel az eget új csillagok képződése borítja. Miután elérte a 4 milliárd évet, mindkét galaxis elveszíti jellegzetes alakját, és ahogy az Androméda egyre távolabb nyúlik, a Tejút Földről látható fényes középpontja vetemedni kezd. 5 milliárd év múlva a két galaxis magja egy pár fényes lebenynek fog kinézni, majd elkezdődik egyesülésük végső része, ez a jelenség még 2 milliárd évig tart, és egy hatalmas elliptikus galaxist eredményez. amelyet egyes csillagászok Lactomedának neveznek.

hol lesz akkor már az általunk ismert Föld nevű bolygó

És bár az animációk NASA-képeken az éjszakai égboltot kísérő hegyekkel illusztrálják a földi nézőpontot, addigra a Föld lávatenger lesz, és bolygónkon az élet eltűnik az égbolt növekedése miatt. A Nap addigra vörös óriáscsillaggá válik, amely felemészti a Naprendszer összes belső bolygóját.

És mindez bár még nagyon messze van nem tréfa, hanem a jövő.

Forrás: menson.com.

Na és Newton?

Friss!

About Author

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

Szólj hozzá!