Connect with us

Tech - Tudomány

Rúdtáncos robotok taroltak a világ legnagyobb technológiai show-ján

Megosztás

Las Vegasban még két napig tart a CES, ahol idén is a világ minden tájáról képviselik magukat a cégek legújabb vívmányaikkal, a többi között számtalan, különböző célra kifejlesztett robottal.

150 ország 4.000 kiállítója mutatkozik be idén a világ legnagyobb technológiai börzéjeként ismert Consumer Electronics Show-n, Las Vegasban. A 180.000 látogatót fogadó rendezvény még két napig tart, középpontjában pedig a számtalan elektronikai vívmány közül főként az önjáró autók, a 8K televíziók és a robotok állnak. Az utóbbiakból szinte végeláthatatlan a kínálat: agyhullámok által vezérelt robotok, oktatásra kifejlesztett robotok, rúdtáncos robotok, kémrobotok, szexrobotok és robotasszisztensek debütáltak az idei CES-en, előrevetítve a jövő trendjeit.

Rúdtáncos robot

Giles Walker brit művész fejéből pattant ki a rúdtáncos robot ötlete. Saját bevallása szerint szeretett volna valami szexit létrehozni a szemétből. Így jött létre a sztriptízrobot, amely a Sapphire Gentleman’s Club meghívására érkezett az idei CES-re. Az alkotónak ezt sikerült kihoznia az újrahasznosított eszközökből:

Agyhullámokkal vezérelhető robot

Az IooBots egy cenzorokkal ellátott fejpánt segítségével érzékeli az emberi agyhullámokat: mozgásba kezd, eldől, majd újra feláll. Használatához erősen kell koncentrálni, de a kitartás meghozza a gyümölcsét, hiszen hatalmas élmény lehet csupán a gondolat erejével irányítani a szerkezetet. Bár kissé még esetlen, célját, ami elsősorban a szórakoztatás, eléri – erre pedig ráerősít a kerekded formavilág és a fehér, illetve pöttyös, katicabogárra hasonlító dizájn is.

Kuri, a cukiságban verhetetlen otthoni kémrobot

Beépített kamerájával őrszemként figyel a házra, amíg a családtagok távol vannak, és jegyzeteket, sőt még kis üzeneteket is küld a nap folyamán tulajdonosának. A háziállatokra is ügyel, és ha szükség van rá, fegyelmezi őket, de már azt is élmény nézni, ahogy közlekedik a lakásban. Cukiságban nehéz megverni a társaságnak sem utolsó kis robotot.

Milo, a terápiás robot

Az egyik legkülönlegesebb robotot autista gyermekek számára fejlesztették ki. Milót a Robokind csapata dobta a piacra azzal a céllal, hogy az emberi érzelmekkel és a szociális interakciókkal segítsen megismertetni a terápiás foglalkozásokon a gyerekeket. A terapeuta vezérlésével működő robot hasonlít egy kisfiúra, arca többfajta érzelem kifejezésére képes, amelyeket újra és újra le lehet játszani. Mivel Milo egy robot, sosem fárad el, és akár tizedszer is képes ugyanazon a hangon megszólalni, így hatékonyabbá teheti a tanulást azoknak a gyermekeknek, akiknek nehézséget okoz az érzelmek kifejezése és felismerése.

Farmosi Nóra

Globoport

Kapcsolódó:

Robot, fáklyával

Szerző

Click to comment

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük