Városi kurír
A napi fontos.

Megmentették a kihalástól a világ legritkább nagymacskáját

0 213

Két évtizede még reménytelennek látszott a helyzet, mára azonban az amuri leopárdok száma megtriplázódott.

Az amuri leopárdot, a világ legritkább nagymacskáját nemrégiben még a kihalás veszélye fenyegette

Két évtizeddel ezelőtt már csak 30 példány élt belőle a vadonban, a vadászat és az élőhelyeit veszélyeztető emberi tevékenység alaposan megritkította az állományt. A Japánnal szemben fekvő orosz tengermelléki határterület délkeleti részén és az észak-kínai Csilin tartományban őshonos állat megmentésére nagyszabású mentőakciót indított Oroszország, melynek meg is lett az eredménye: Szergej Ivanov környezetvédelmi biztos bejelentette, hogy mára az amuri leopárdok száma elérte a 100-at, így megmenekültek a kihalástól.

Erre bizonyíték is van, amit a nagyközönség is láthat az interneten. Több mint 400 mozgásérzékelő kamerát helyeztek el ugyanis a vadonban, az általuk készített felvételeken jól követhető az amuri leopárd populáció gyarapodása.

A vadonban a 100 állat jelenléte azt is igényli, hogy élőhelyeiket bővítsék: 262.000 hektár áll most a rendelkezésükre, ez azonban nem lesz elég, ha tovább nő a számuk. A kormányzat orosz és nemzetközi vállalatokkal közösen további erőfeszítéseket tesz majd, hogy újabb védett területekhez jussanak a leopárdok Primorszki régióban – áll a Siberian Times beszámolójában.

Farmosi Nóra

Globoport

Kapcsolódó:

Tragikus méretű madárpusztulás!

Leírás

Akár ez is tetszhet
Betöltés...

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Elfogadom További információ