Andor László: a közmunkásokat fel kell szabadítani

A bérszakadékot nem lehet egycsapásra fölszámolni, de számos olyan uniós program van, amely az egyenlőtlenségek mérséklését célozza. Magyarországon azonban eltérítették ezeket a forrásokat az eredeti céljuktól – mondta  a Népszavának adott interjújában Andor László, volt uniós biztos, aki Karácsony Gergely kormányában a foglalkoztatáspolitikáért felelne. 

Foglalkoztatáspolitika

Amennyiben április 8.-a után Karácsony Gergely alakíthat kormányt, Andor egy jelenleg nem működő minisztérium vezetője lesz. A kormány jelenlegi foglalkoztatási adatait szemfényvesztésnek tartja:

“Ha a valóságot föl akarjuk tárni, a statisztikai mutatók mögé kell nézni. Az, hogy Magyarországon az unió átlaga alatt van a munkanélküliségi ráta, nem fejezi ki a magyar munkaerőpiac állapotát. A látszólag jó számok egyrészt a kedvező európai konjunktúrának köszönhetők, másrészt az elvándorlásnak és a közfoglalkoztatásnak. A dolgozói szegénység velünk maradt. Nagy egyensúlytalanságok, jelentős területi különbségek vannak a magyar munkaerő-piacon. Újra kell indítani a szociális párbeszédet a munkáltatók és a munkavállalók között, és új Munka törvénykönyvet kell írni.”

Kitért arra, hogy a jelenlegi szabályozás  derült égből villámcsapás volt, amikor a kormány 2011-ben előállt egy olyan tervezettel, amelyet nem egyeztetett az érintettekkel, és amely elfogult volt a munkáltatókkal a munkavállalók rovására:

“Az új Munka törvénykönyvének már a megalkotási folyamatában is konzultálni kell a munkáltatói és a munkavállalói szervezetekkel. Fel kell készülni azokra az új helyzetekre is, amelyeket a digitalizáció és az automatizáció teremt. Olyan keretet kell megalkotni, ami nem elfojtja, hanem összehangolja az innovációt az európai normák között történő vállalkozással és foglalkoztatással.”

A közfoglalkoztatás az elmúlt hat évben messze túlterjedt az indokolható kereteken:

“Ez rendkívül költséges, és olyan zsákutcába zárja az embereket, ahonnan nincs esélyük visszakapaszkodni az elsődleges munkaerőpiacra. Sőt, sokakat a munkaerőpiacról löknek a közmunkába, pusztán azért, hogy kevesebbet kelljen fizetni nekik. Ez elfogadhatatlan. A közmunkásokat fel kell szabadítani: minden munkaügyi szabálynak vonatkoznia kell rájuk, beleértve a minimálbért is.”

Ennek feltételének tartja,  egy olyan foglalkoztatási szolgálat működését,   amely képes összehangolni a keresletet és a kínálatot, és személyre szabott megoldásokat nyújt munkahely vagy átképzés formájában:

“Az aluliskolázottság itt valóban komoly probléma, ezt a réteget ráadásul a tankötelezettség korhatárának leszállítása újratermeli. A tankötelezettség korhatárát fel kell emelni, invesztálni kell a közoktatásba és a felnőttképzésbe is, főként a hátrányos helyzetű térségekben. Külön figyelmet kell fordítani a fiatalokra. Az Európai Unió az ifjúsági garanciaprogram keretében jelentős összegekkel segíti, hogy a 25 év alattiak ne lehessenek 4 hónapnál tovább munka nélkül. “

A Fidesz-kormány lényegében lemondott azokról, akik külföldre távoztak, megnehezíti szavazati joguk érvényesítését is:

“Nem szabad megkérdőjelezni azt a jogát senkinek, hogy egy másik uniós országban kipróbálhassa magát, vagy többet keressen. Az viszont nem jó, ha valaki kényszer hatására vándorol ki, mert itthon ellehetetlenül a lakáshelyzete, vagy mert csak 3 hónapig kap munkanélküli segélyt.” /…/  ” A bérszakadékot nyilván nem lehet egycsapásra fölszámolni. De vannak olyan ágazatok, ahol az elvándorlás már a rendszer működését veszélyezteti. Ilyen az egészségügy. Ott nincs alternatívája a gyors és nagyarányú béremelésnek. De az egyéni krízishelyzetekre is figyelni kell.”

Nálunk hat évig visszafogták a fizetéseket, majd a választások előtt hirtelen nagy mértékben megemelték a minimálbért és a garantált bérminimumot. A béremelésnek nem választási ajándéknak kellene lennie, inkább egyenletes növekedést kell biztosítani:

“Felelőtlenség lenne konkrét számot meghirdetni. Le kell ülni a munkáltatókkal és a munkavállalókkal, és közösen megállapodni. A minimálbér fölötti bértorlódás most a fő kérdés, amin dinamikusabb bérfejlesztéssel segíteni kell.”

A közmunkás pofozóbábú lenne?

Ha a közmunka megállítja a lopást, akkor jelentkezzen az összes fideszes közmunkásnak

A közmunkás nem ember, dögöljön meg!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük