Sorting by

×

Andrassew Iván a jövőbe látott!? – a “jövő” megérkezett

Sajnos csak egy fél évig dolgozhattam együtt Andrassew Ivánnal, aki már azelőtt is példaképem volt, hiszen többnyire a Petőfi rádióban dörmögő hangján felolvasott rövid írásait, szösszeneteit nagyon szerettem.

Kivételes egyéniség volt, aki nemcsak emberséges, jószívű mackó volt, de egyben kivételes éleslátásról tett tanúbizonyságot.

Most fellengzősen azt írhatnánk, Andrassew Iván a jövőbe látott

De nem, sokkal inkább az érzékei, az ösztönei mindenkinél hamarabb jelezték a hatalom akarnokságának, kérlelhetetlenségének már a legelső jeleit is.

Andrassew mindig a szegények, az elesettek, a gyámoltalanok pártján állt. Emlékszem, amikor egyszer azt magyarázta – miközben ő gyakorolta is –, hogy mindenkinek, aki teheti örökbe kéne fogadni egy hajléktalant és máris megoldódna  a probléma.

Iván egyszerre látta meg éles szemmel a gyarlóságot és ismerte fel bárkiben az elesettséget, a gyámolításra vágyót.

Pontosan tíz évvel ezelőtt írta “távoli naplójába”

“Az elbecstelenedés ellen” című szösszenetét

Andrassew a “nyugdíjpénztáras tüntéssel” indít, majd felemlíti Majthényi Lásszlót, akit

“talán a legtöbbre becsülök mostanában ebben az országban. Nem azért, mert baromi sok esze van, mindent tud a jogról, az alkotmányról, kristálytisztán, pengevillantással fogalmaz, nem is azért, mert volt bátorsága lemondani az ORTT éléről, amikor kiderült, hogy az MSZP és a Fidesz mutyizott a frekvenciabizniszben, hanem azért, mert erkölcsi alapon bátor.”

Aztán felemlíti, hogy

“a kollégákkal beszélgettünk arról is, hogy mit lehet csinálni a médiagyilkosok ellen. (…) Szóval arról beszélgettünk, hogy a kollégákat nem lehet nyílt lázadásra buzdítani, mert ugye ott vannak a gyerekek, a devizahitelek, meg amúgy sem lehet már megélni azokból a nyomorult bérekből, amiket kapnak. Nem veszélyeztethetjük őket egzisztenciálisan.”

De arra azért hívjuk föl a figyelmet, hogy az ilyen rendszerek, a sunyiskodó diktatúrák előbb vagy utóbb egyenként, de egytől egyik bedarálják őket

“Kíváncsi vagyok, mikor tudom meg az első emberről a környezetemben, hogy besúgó. Mert ne legyen senki naiv: az ilyen hatalom nem csak akarnok, hanem hamarosan rátör a paranoia is. Elkezdi keresgélni a belső ellenségeket. Aztán jönnek az összeesküvések. Aztán föl kell fejteni a külföldi szálakat. Ehhez be kell épülni. Előbb a politikai közegbe, aztán a szerkesztőségekbe, aztán már mindenhova.”

Az elbecstelenedés ellen a legjobb módszer a nyilvános ordítás. Ha valamit nem mondhatsz el senkinek, azonnal mondd el mindenkinek!

Andrassew

átver

Egy hozzászólás itt: “Andrassew Iván a jövőbe látott!? – a “jövő” megérkezett

  • 2020.12.18 - 16:23
    Közvetlen hivatkozás

    Ez nem jövőbe látás, hanem okos összegzése a múltnak és jelennek. Nagyon jó írás!

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.