Andy Vajna négy milliárdot kapott ajándékba

Multimilliárdosokat szponzorál az állam, Andy Vajna és Garancsi István is haszonélvezője a kaszinókra kitalált adókedvezménynek. Vajna kaszinóinak egyre több a bevételük, mégis kevesebb adót kell fizetniük.

Andy Vajna több mint 7 milliárd forintot kaszinózott össze a múlt évben. Övé mind az öt fővárosi koncesszió, és két cégével rekordot döntött: durván 1,4 milliárd forinttal több tiszta nyereséget produkáltak, mint az előző évben. Jócskán nőtt a forgalmuk, együtt 24,6 milliárd forint bevételt értek el, majdnem kétmilliárddal többet, mint 2016-ban. Ez azonban nem látszik meg a befizetett játékadón: 2,184 milliárd forintot, vagyis körülbelül 27 millió forinttal kevesebbet utaltak a költségvetésbe, mint egy évvel korábban.

A kaszinók adóztatása a 24.hu szerint kifejezetten “barátinak nevezhető”, mert a vidéki kaszinónként bő száz, illetve a fővárosiak után megállapított csaknem 800 millió forintos koncessziós díjat le lehet vonni a játékadóból. És minden kaszinó termelt annyi árbevételt, hogy teljes egészében le is vonhassák a játékadójukból a megállapított koncessziós díjat. Ezzel 2017-ben összességében, 4,375 milliárd forintot juttatott vissza a kormány a neki kedves kaszinótulajdonos milliárdosoknak. Csaknem 4 milliárdot Andy Vajnának.

A 2013 végén iktatták törvénybe a lehetőséget, és az elmúlt évek tapasztalatai alapján a kaszinósok nyereségét egyik oldalról sem fenyegeti veszély. A játékadót nem emelték az elmúlt években, és a koncessziós díjat se úgy állapítják meg, hogy elvigye a nyereséget.

Játékadót így kell fizetni

A játékadó alapja az adóévben elért, göngyölített tiszta játékbevétel (vagyis a befizetett tétek mínusz a kifizetett nyeremény), amelyet meg kell növelni az elfogadott borravaló 50 százalékával. A játékadó

  • 10 milliárd forint tiszta játékbevételig 30 százalék,
  • 10 milliárd forint felett: 3 milliárd forint + a 10 milliárd forint feletti rész 10 százaléka.

Tehát 10 milliárd felett csak az alapadó harmadát kell megfizetni.

  • A játékadó összegéből levonható a befizetett kaszinókoncessziós díj.

Andy Vajna így két cégénél 7,4, illetve 12,6 százalékra tudta letornázni a fizetendő játékadót.

(Forrás. 24.hu)

Kapcsolódó:

Andy Vajna tavaly több mint 7 milliárdot kaszinózott össze

Micsodája Orbánnak Andy Vajna? – nincs új a nap alatt 3.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük