Annyi meg egy babi, kirúgták az agresszív operaénekest

„Helytelen és agresszív viselkedése miatt” megválik Vittorio Grigolo olasz tenortól a londoni Royal Opera House és a New York-i Metropolitan Opera – számolt be a BBC hírportálja, pedig olasz tenor immár egy évtizede az operavilág egyik legfényesebb csillaga.

London -New-York

A londoni intézmény már egy szeptemberi, tokiói előadást követően felfüggesztette a 42 éves énekest és független vizsgálatot is indított az ügyben. Grigolo a Faust előadásának tapsrendjénél, majd azt követően tanúsított „helytelen és agresszív viselkedést”, ami „messze elmarad a dalszínház dolgozóival és előadóival szemben támasztott elvárásoktól. Ezért úgy döntöttünk, hogy Grigolo jövőre nem tér vissza a Royal Opera House színpadára a Lammermoori Lucia előadásában. A szerepére idővel új válogatót írunk ki” – közölte a londoni operaház.

A New York-i Metropolitan Opera közleményében azt írta, hogy a Royal Opera House Grigolo viselkedése miatt indított vizsgálata és az énekes felfüggesztése nyomán úgy döntöttek, hogy a tenor nem énekel majd az intézmény mostani évadában.

Grigolo az Instagramon reagált az intézmények bejelentéseire.

Mint fogalmazott: „rettentően elszomorít, hogy az általam mindig is mélyen tisztelt kollégáimmal szembeni viselkedésemet az elveivel összeegyeztethetetlennek értékelte a Royal Opera House”. A tenor ugyanakkor elismerte, hogy időnként „nagyon szertelenné” válik, egyben ígéretet arra, hogy „a történtek soha többé nem fognak megismétlődni”.(Blikk)

A Domingo-ügy

Plácido_Domingo,_2008

Ebben az évben nem a tenor az első, akit hasonló okiból meneszt sztárjai sorából egy operaház,  olyan híresség előzte meg, mint Plácido Dmingó, akiről az AP amerikai hírügynökség két riportban – augusztusban és szeptemberben – azt állította, hogy  több operaénekesnő és balerina is szexuális zaklatásokkal vádolta meg. Az operalegenda kezdetben tagadott, majd úgy tűnt megadja magát a vádaknak és közös megegyezéssel még az évad elején távozott az operából. Az ügyben vizsgálatot indított Los Angeles operaháza – ahol Domingo 15 éven keresztül zeneigazgató volt –, valamint az amerikai zeneművészek szövetsége (AGMA) is. A Met nem kezdett vizsgálódni, jelezte, hogy megvárja a két másik vizsgálat eredményét.

Úgy tűnik a metoo-kampány tovább erősödik.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük