Annyi pénz nincs! Elvégre a Golgota nem stadion!

Munkácsy Krisztus-trilógiájának egyetlen, nem állami tulajdonu festményéről nem tett le a magyar állam. A tulajdonos műgyűjtő a májusi bírósági döntés után azt hitte, hogy vége a pereskedésnek, de nem így lett. A Golgota vételáráról és státuszáról változatlanul nincs megállapodás.

Nem tudtak megegyezni

Továbbra is védetté akarja nyilvánítani az Örökségvédelmi Hatóság a Golgota című Munkácsy-festményt, így nem lehet kivinni az országból, és eladni sem – hangzott el a hétfői RTL Híradóban. A festmény az amerikai műgyűjtő üzletember, Pákh Imre tulajdona, az állam szeretné megvásárolni, de évek óta nem tudnak megegyezni.

3 millió dollárral kevesebbet ér?!

A debreceni Déry Múzeumban most együtt látható Krisztus-trilógia közül egyedül a Golgota nem magyar állami tulajdon, ezért ajánlatot tettek rá. Pákh Imre szerint hosszas tárgyalás után megegyeztek 9 millió dollárban, de két évvel később már 3 millió dollárral kevesebbet ajánlottak. A műgyűjtő ezt nem fogadta el. Az állam erre védetté nyilvánította a képet. Az üzletember ezért 2015-ben letakartatta. Két éven át a trilógia kétharmada volt csak látható.

Pereskedés kezdődött. A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság ennek vetett véget két hete: hatályon kívül helyeztették a védetté nyilvánításról szóló határozatot, az állam veszített.

Nem adja olcsóbban? Akkor védetté nyilvánítjuk!

Hétfőn azonban Pákh Imre levelet kapott arról, hogy újra eljárást indítanak, ismét megpróbálkoznak a védetté nyilvánítással. Pákh Imre ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: váratlanul érte, de nem szívta mellre.

Most újra jogászok vizsgálják az ügy dokumentumait. Pákh Imre továbbra is úgy véli, hogy a trilógia az állam kezében lenne a legjobb helyen, az árról azonban nincs megállapodás.

Az RTL Híradó kereste az Örökségvédelmi Hatóságot az ügyben, írásban válaszoltak: szerintük a festmény védetté nyilvánítása minden magyar ember érdeke, a bíróság döntését figyelembe veszik, de az új eljárást elindítják.

(Forrás: HVG)

Előzmény

Mégsem védett Munkácsy Golgotája

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük