Aranyom! Határ a csillagos ég? – köhög a dollár, kicsattan az egészségtől az arany

Nagymértékű felértékelődés következhet az arany piacán. A trendet segítheti az inflációs várakozások emelkedése és a dollár további gyengülése.

Szárnyalás

Új előrejelzésében átlagosan 2300 dolláros unciánkénti aranyárral számol a jövő év egészére a Goldman Sachs, ami negyedével magasabb a társaság által 2020 egészére várt átlagos árfolyamnál. A bankház a prognózisában kiemeli, hogy a piacok egyre inkább az inflációs folyamatok felerősödését várják rövid távon, ami a dollár várható gyengülésével ki­egészülve nagymértékben növelheti a nemesfémek és főleg az arany iránti keresletet. Ezek a folyamatok 2021-re a kurzus emelkedését vetítik előre. Írja a Világgazdaság.

A Magyar Aranypiac Kft. várakozása az, hogy rövid távon kisebb megtorpanás várható az árfolyamban. Elemzésük szerint sem új vételi erő, sem erőteljesebb eladási impulzus nem figyelhető meg a pia­con, a befektetők most vélhetően kivárnak a november elején záruló amerikai elnökválasztásig. Emiatt a nemesfém árfolyama a következő néhány napban egy szűk sávon belül oldalazhat.

Csendben növekszik a kereslet

A kivárást az arany kurzusának múlt heti teljesítménye is visszaigazolja, hiszen 1900 dollár közelében stagnált az ára, miközben az ezüst több mint 2 százalékos, a platina pedig majdnem 5 százalékos drágulással zárta a múlt hetet. A Goldman Sachs szerint a kínai kereslet alakulása is meghatározó lehet az arany rövid távú jövője szempontjából, a távol-keleti országban a fizikai arany iránti kereslet nagyon megugrott az elmúlt hetekben, ami a további drágulás irányába hat. Kínában a múlt hónapban rendezték az egyik legnagyobb ékszervásárt, amely jelentősen növelte az arany ékszerek forgalmát.

Október elején egy többnapos állami ünnep és a korábbi korlátozások miatt jelentősen megnőtt a házasságkötések száma, ezzel számolva a kereskedők felhalmozták készleteiket, tovább fűtve a fizikai nemesfém iránti keresletet- fejeződik be a cikk.

Archívumunkból

arany

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük